LEDARE & MEDARBETARE PETTER BÄCKLUND Fotograf Pet
ter började sin karriär som UXdesigner, men den starka kärleken till mat och dryck gjorde att han snart sadlade om till matfotograf. Du hittar hans vackra fotografier på sidorna 12–19. Vill du ha mer matinspiration? Missa inte @tidningenbuffe på Instagram. Hur äter du helst potatis? – Jag älskar potatis, särskilt ugnsbakade små delikatesspotatisar med rökt gräddfil, örtolja och riven parmesan. Hur underlättar du vardagsmatlagning? – Jag ser till att alltid ha goda toppings redo hemma. Färska örter, picklade kantareller eller grovhackade nötter. SOFIE Enkelt är inte tråkigt. Enkelt är underbart. “MAT OCH POTATIS.” Det var det korthuggna svar pappa alltid gav mig och mina syskon när vi frågade vad det blir till middag. Dels för att markera att ”ni äter det som bjuds” men också som en påminnelse om att så länge det finns potatis ska vi vara tacksamma (dels också som ett halvtrist pappaskämt). JAG TÄNKTE IBLAND på det uttrycket när jag senare i livet hamnade på Alströmergatan i Stockholm, namngiven efter Jonas Alströmer som tog potatisen till Sverige för en herrans massa år sedan. Då, nyss flyttad hemifrån, var jag så pass klar med potatis i alla dess former att jag i stort sett bara åt pasta. Mat och pasta. YTTERLIGARE TJUGO ÅR senare, när jag ägnar en sommar åt att gräva upp ett gammalt potatisland och beskära päronträd, slår det mig att man kanske måste ha levt ett tag innan man lär sig att uppskatta det enkla. Sådant man som barn tog för givet och som bara därför inte var så kul. I DET HÄR numret av Buffé hyllar vi den mångsidiga potatisen med fantastiska recept på gnocchi, spansk tortilla och potatissoppa. Och päronet med kompott, lemonad och kaka. Enkelt är inte tråkigt. Enkelt är underbart. ZETTERGREN Skribent Sofie är journalisten som myntade ordet gjutjärnsjournalistik. I somras besökte hon för Buffé bryggeriet Qvänum Mat & Malt på Varaslätten. Läs hela reportaget på sidorna 28–29. Hur äter du helst potatis? – Jag hittade ett recept på Erik Videgårds potatismos på Instagram – vilken succé! Hur underlättar du vardagsmatlagning? – Jag lagar mat på det som finns i kylskåpet istället för strikt efter recept. ICA-handlare i fokus MIKAEL ÅKERSTEDT ICA Kvantum Vänersborg Coronapandemin har drivit ICA-handlare runtom i landet till kreativa initiativ för att stötta hushåll och verksamheter. Mikael Åkerstedt i Vänersborg tillhör dem. Berätta om ert initiativ! – För att hjälpa Vänersborgs företag och stärka samarbeten inom ortens handel köpte vi under våren presentkort för 35 000 kronor till våra medarbetare. Johan Lindberg, redaktionschef FÖR ALLA På buffe.se hittar du information om innehåll av gluten, laktos, mjölk protein och ägg i vissa av våra recept liksom tips på hur du kan anpassa dem. 5 BUFFÉ #09/2020 Varför var det viktigt? – Vi gjorde en god gärning för den lokala handeln samtidigt som vi kunde visa uppskattning till vår fantastiska personal. Vad fick ni för bemötande? – Det blev väldigt uppskattat hos både personal och företagarföreningen Forum Vänersborg. Även Vänersborgs kommun gjorde detsamma för sin personal, en succé i vår vackra stad! Ledare @tidningenbuffe “
Buffé SEPTEMBER
Buffé ÄLSKADE KNÖL
Buffé BUFFÉ 25 ÅR
Buffé EN SÖT PÄRONSYMFONI
Buffé MATPIONJÄRERNA
Buffé KORVENS COMEBACK
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SOFIAS SPANING