Mer Smak 1
matcha mat & dryck Skördepaj! Nu är tiden rätt fö
r svenska nyskördade grönsaker. I en matig paj och matchade med svenska drycker blir det en perfekt sensommarrätt att bjuda på! RECEP T: ULRIK A BRYDL ING S T Y L I NG: LENA SÖDERS TRÖM FOTO: J OEL WÅREUS U lrika Brydling, som är kock i Coops provkök, är också sommelier. Tillsammans med Fredrik Schelin lär hon ut hur du kan tänka när du väljer dryck till maten och hur du förhöjer smakerna i din bjudmat. Den här gången en skördepaj med säsongens finaste grönsaker. Nu vill vi hylla de svenska dryckerna! Vi har så många fina svenska drycker, och det finns en stor spännvidd. Beroende på var i landet du bor kanske du inte kan hitta alla dryckerna här intill, men ett brett register av drycker passar till paj så håll utkik efter lokalproducerat där du bor. Just den här pajen innehåller söta rotfrukter och flera olika ostar. Det är fett, salt och syrligt – en ”match made in heaven” – och funkar till nästan allt! Drycker gjorda av till exempel lingon, blåbär och raGRÖNSAKSPAJ MED GETOST TID: 1 TIMME + TID FÖR DEGEN ATT VILA UGN: 175° 4 PORTIONER PAJSKAL k 3 dl vetemjöl k 125 g smör ½ tsk salt 3 msk vatten FYLLNING k 3 ägg k 3 dl grädde/mjölk k 2 krm svartpeppar k 200 g Västerbottensost, riven k 4 knippmorötter, skurna i klyftor på längden k 400 g gulbetor, kokade och klyftade 16 barber är ofta knastertorra och perfekta att matcha till mat. Vill du dricka öl skulle vi välja ett som inte har så mycket humlebeska utan är mer smakrikt där man känner mer malt. Väljer du vin, sök ett friskt, fruktigt vin med mycket fyllighet, en riesling eller chardonnay. Eller en pinot noir. Vi vill verkligen rekommendera besök på vingårdar och musterier för att med egna ögon se det småskaliga utmärkta hantverket. Även hos bärproducenter som handplockar sina bär och sedan förädlar dem till drycker. Då förstår man lättare varför prislappen ibland ligger lite högre. Vi hoppas att du får upp ögonen för alla fina svenska drycker och börjar efterfråga dem! Fredrik Schelin driver DinVinguide.se och Ulrika Brydling är kock och sommelier på Mer Smak. k 35 g bladspenat k 180 g getost, skivad k 1 msk flytande honung k svartpeppar, grovmalen GÖR SÅ HÄR 1. Pajskal: Nyp ihop eller kör snabbt i matberedare mjöl, smör, salt och vatten till en deg. Låt vila ca 30 min. Kavla ut på bakplåtspapper och klä en form, 24 cm i diameter. 2. Fyllning: Vispa ihop ägg, grädde, peppar och ost. Lägg morötter, betor och spenat i pajformen. Häll på smeten och lägg ut getosten. Tillaga i ugn ca 40 min. Ringla över honung. Krydda med svartpeppar. Skördesallad & pesto k 400 g polkabeta/gulbeta, skalad k 35 g bladspenat k 1 msk olivolja PESTO k 100 g blast från morötter/betor k 1 vitlöksklyfta k 1 citron, finrivet skal k 100 g Västerbottensost k 2 dl neutral rapsolja salt och grovmalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Hyvla och strimla betor och vänd ihop med spenat, olivolja och salt. 2. Pesto: Mixa blast, vitlök, citronskal, ost och olja till grov pesto. Smaka av med salt och peppar. Servera salladen och peston till pajen. mer smak nr 5 2022