Mer Smak 1
R O FLÄSKKOTLETT MED KROSSAD POTATIS, FRITERAD KA
PRIS & BAKADE TOMATER TID: 30 MIN UGN: 200° ”Potatis ecrassé” kallas den underbara potatisen som rätten bygger på. 4 PORTIONER 4 fläskkotletter med ben ½ tsk salt k ½ tsk grovmalen svartpeppar k 1 gul lök, hackad k 1 köttbuljongtärning/2 msk oxfond 2 dl vatten k 2 msk balsamvinäger k 2 msk smör POTATIS ECRASSÉ (GROVT KROSSAD) k 600 g potatis 2 stora schalottenlökar, hackade k 1 dl olivolja k 1 dl persilja, hackad k 1 citron, finrivet skal och lite saft UGNSBAKADE TOMATER k 250 g små tomater på kvist k 2 kvistar rosmarin k 1 msk balsamvinäger k 1 msk olivolja salt och grovmalen svartpeppar FRITERAD KAPRIS & PERSILJA k 1 dl kapris k 4 kvistar persilja neutral olja GÖR SÅ HÄR 1. Potatis ecrassé: Koka potatisen mjuk. Krossa den med lök och olivolja. Vänd i persilja och citron och smaka av med salt. 2. Ugnsbakade tomater: Lägg tomater och rosmarin i en form. Häll på 1 msk balsamvinäger, 1 msk olja, salt och peppar. Baka i ugn ca 15 min. 3. Friterad kapris och persilja: Hetta upp 3 msk olja och lägg i kaprisen. Fritera några min. Ta upp och lägg på hushållspapper. Lägg i persiljan och fritera någon minut, ta upp och lägg på hushållspapper. 4. Salta och peppra fläskkotletterna och bryn köttet runt om i varm panna med olja. Sänk värmen och lägg i lök, buljong, vatten och 2 msk balsamvinäger. Låt sjuda under lock ca 10 min. Klicka i smör vid servering och smaka av med salt. 5. Servera fläskkotletterna med skysåsen, potatis, tomater, kapris och persilja. mer smak nr 5 2022 Galetten är också god att fylla med spenat, getost och valnötter. GALETTE MED OST & SKINKA TID: 20 MIN + TID FÖR SMETEN ATT SVÄLLA Det här är Frankrike på riktigt! Så gott! 4 PORTIONER k 2 ½ dl bovetemjöl 4 dl vatten k 1 ägg ½ tsk salt k smör k 4 skivor rökt skinka k 2 dl riven ost (t ex gruyere) k 4 ägg GÖR SÅ HÄR 1. Vispa ihop bovetemjöl, vatten, ägg och salt. Låt stå att svälla ca 30 min. 2. Stek ca 1 dl smet i lite smör på medelvärme, vänd när smeten stelnat och undersidan har fin gyllene färg. Sänk temperaturen och lägg på ost och skinka. Vik upp kanterna och knäck på ett ägg i mitten. Lägg gärna på ett lock så att ägget stelnar fortare. När osten är smält och ägget stelnat är den klar. Servera gärna med sallad och senapsdressing. 1 V A n v 2 Sallad med senapsdressing Vispa ihop 1 msk vitvinsvinäger, 1 msk fransk senap och 1 finhackad vitlöksklyfta. Droppa i 3 msk olivolja under vispning och smaka av med salt, svartpeppar och 1 hackad timjankvist. Droppa dressingen över salladsmix (70 g). 9 S o å p y b k o g e i . B A P T I c F S N RN E r