Mer Smak 1
Tips & trix FRÅGA OM HÅLLBARHET Passa på att Älsk
ade gröt! Gröt till frukost, lunch och middag? Gärna! Gröt är nyttigt, billigt och väldigt gott. Med olika gryn och olika tillbehör kan du variera din gröt i oändlighet. ♥ Ny tillagning Olika gryn ger olika upplevelser: som havregryn av olika slag, havrekross eller råg. Du kan koka grynen i t ex havredryck i stället för vatten för en fylligare smak. En tesked kokosolja ger smak och mättnad. Eller rör ner ett ägg när gröten nästan kokat klart. ♥ Topping Ett enkelt sätt att förändra din gröt är att toppa den med något nytt. Lite granola på toppen ger crunch. Kanske äppelbitar och kanel. Bananskivor och en klick jordnötstoppa gröten med plommon när de är i säsong. smör. Bär och lite ringlad honung. Rostade pumpakärnor och kiwi. Servera med mjölk, havre- eller rågdryck, kokosmjölk eller yoghurt. ♥ Nattgröt Vänd ihop 1 dl havregryn och 1 msk chiafrön med 1 ½ dl valfri vätska, t ex havredryck, och en nypa salt. Låt svälla i kylskåp till nästa dag istället för att koka den. Servera med t ex en klick vaniljyoghurt, lite bär och kanske rostad kokos. ♥ Ritual Låt tillagningen ta tid genom att sjuda havregrynsgröten väldigt försiktigt med kanel och kardemumma och låta doften göra dig redo för dagen. Saftig filmjölkslimpa med crunch! Mejla din fråga om hållbarhet till Charlotta på info@coop.se. ”Bättre med färre förpackningar” Jag vill minska min förbrukning av förpackningsmaterial. Hur jobbar Coop med den frågan? Varför finns t ex inget retursystem för mjölkförpackningar? Vänliga hälsningar, Anonym 1 Sätt ugnen på 175°. Häll 5 dl vetemjöl, 1 ½ dl vetekross, 1 ½ dl solrosfrön, 1 dl linfrön och 1 tsk salt i en bunke. 2 mer smak nr 5 2022 Tillsätt 2 tsk bikarbonat och rör om. Häll i 5 dl filmjölk, 1 dl sirap och 1 dl lingonsylt. Blanda till en smet. 3 Häll smeten i en brödform (1 ½ liter). Grädda långt ner i ugnen ca 50 min. Stjälp brödet ur formen och låt svalna under bakduk. Förpackningar är ett område som engagerar många och det är viktigt att komma ihåg att de ofta är nödvändiga för att skydda sitt innehåll och minska matsvinn. Historiskt har vi jobbat mycket med återvinningsbara förpackningar men vi försöker lära oss mer om återanvändning. På några områden finns redan retursystem för förpackningar, t ex de röda drickabackarna för glasflaskor, pallar i logistiksammanhang och gasolflaskor. För mjölk har vi inget retursystem idag, men det händer mycket inom området återanvändbara förpackningar. Coop tittar t ex på hur vi ska kunna sälja mat och dryck som tillreds i våra butiker i förpackningar som ingår i ett retursystem. Här behövs det systemförändringar och nya samarbeten. Jag tror att vi kommer se många liknande insatser. Sverige har ett miljömål att andelen återanvändbara förpackningar ska öka med minst 20 procent från år 2022 till år 2026 och med minst 30 procent från år 2022 till år 2030*. Vänliga hälsningar, Charlotta Charlotta Szczepanowski, chef Hållbarhet och kvalitet. husmorstips för moderna kök 5 *Återanvändning av förpackningar - Sveriges miljömål (sverigesmiljomal.se) FOTO: PER KRISTIANSEN CHRISTINA DREJENSTAM/AGENT MOLLY & CO FOTO: WOLFGANG KLEINSCHMIDT