Mer Smak 1
Helg! eller bara lite guldkant i vardagen MÅNADEN
S DRINK: Ginger apple cooler Potatis – både god och nyttig Karin Ahlgren Fransson och Lena Klang Ahlgren hyllar potatisen i sin nya bok. Älskade potatis! En stapelvara till bra pris och samtidigt en källa till njutning och energi. Författarna lyfter fram odlare och potatiskonnässörer och till och med en ”potatissamlare”. Att en medelstor portion potatis (250 g) innehåller halva dagsbehovet av C-vitamin för en vuxen och är en bra källa för vitamin B6, niacin, kalium, magnesium och järn är en bra bonus. Författarna förordar en potatisprovning för att verkligen förstå potatisens karaktär och smaka sig fram till skillnader och likheter. Så här t ex: ● Amandine är en fransk knöl med god smörig smak och fin textur. Äts gärna med lite smör och salt men passar till alla potatisrätter. ● King Edward är en vän i köket med sin mjöliga konsistens, smak av smörig kastanj, mandel och valnöt. Perfekt till mos, pressad potatis, som bakad och i ugn. ● Mandelpotatis är en svensk klassiker som främst odlas i Norrland. Smaken är lätt nötig och kan också påminna om solrosfrön. Koka med skalet på och avnjut med smör. 4 glas ★ is ★ ½ citron, skivor ★ mynta ★ 1 ½ dl mörk rom ★ 1–2 msk pressad citron ★ 4 dl äppelmust ★ 2 dl ginger beer Fyll fyra glas med is och lägg i citronskivor och mynta. Fördela rom, citronsaft och äppelmust. Toppa med ginger beer. Gör den alkoholfri genom att ta bort rom och tillsätta samma mängd extra ginger beer. POTATISRULLTÅRTA TID: 40 MIN UGN: 225° Med smaksättningen på färskosten varierar du själv smaken. 4 PORTIONER k 400 g mjölig potatis 1 smördeg, 400 g 2 00 g färskost, gärna smaksatt salt och svartpeppar k 2 dl riven ost k 1 ägg GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 225°. Skala och koka potatisen mjuk. Låt kallna. Bred färskosten på mer smak nr 5 2022 Tips! Perfekt även till kräftorna! Jättegott med pepparrot eller vitlökssmak på färskosten. smördegen. Pressa potatisen över degen, salta, peppra och strö över 1 dl riven ost. 2. Rulla ihop degen från långsidan. Pensla rullen med lätt vispat ägg och strö över resten av osten. 3. Grädda mitt i ugnen ca 15 min till fin färg. Färsk eller fryst smördeg spelar ingen roll. Kavla ihop 4 frysta plattor till en stor så blir det samma. 29 E FOTO: LENA KLANG AHLGREN FOTO: EVA HILDÉN C H R I T S I A N R D J E E S N A T M A / G N M T O L Y L & O C