Buffé KYCKLINGBULJONG Det är billigt att köpa hel
kyckling! Koka buljong på den och använd sedan köttet i
BUDGET laga billigt! 3 sätt att spara Koka egna k
ikärtor istället för att använda färdigkokta – följ instruktionerna på förpackningen. Istället för vitt vin kan du använda 1 msk vitvinsvinäger blandat med 1 dl vatten. Använd torkad rosmarin istället för färsk. SVINNSMART När du har en skvätt vitt vin över: Frys in i iskuber och använd nästa gång du ska laga mat med vitt vin. PASTA E CECI 4 PERSONER / 15 MIN INGREDIENSER 400 g pasta 1 förp kokta kikärtor 380 g 2 finhackade vitlöksklyftor 2 msk hackad rosmarin 2 krm chiliflakes 4 msk olivolja 1 dl vitt vin salt, svartpeppar parmesan till servering GÖR SÅ HÄR 1. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Häll av och spar ca 3 dl pasta vatten. Häll av och skölj kikärtorna, låt rinna av. 2. Fräs vitlök, rosmarin och chiliflakes i hälften av oljan ca 3 minuter på medelvärme. Tillsätt kikärtorna och fräs ca 2 minuter till. 3. Tillsätt vinet och låt koka upp. Mosa bönorna lätt med en slev. Tillsätt resten av oljan och krydda med salt och peppar. Rör ner pastan och 2 dl av pastavattnet. Värm och rör till en krämig pasta, tillsätt ev mer pastavatten om det behövs. 4. Strö över parmesan, servera gärna med en sallad. "Ibland kan du få hela veckans matlådor för samma peng som du köper en utelunch." – Karoline Pettersson ur boken Budgetbra Om du använder kokta kikärtor: spara kikärtsspadet! Det kallas för aquafaba och kan användas som veganskt substitut för ägg eller äggvita, använd för att göra majonnäs eller maränger. Spara parmesanskalken – den är en god smaksättare att låta koka med i soppor och grytor. Ännu fler spartips och matinspiration för en billig peng hittar du på ica.se/buffe 15 kg Så mycket ätbar mat slänger en person årligen.* *Livsmedelsverket 17 BUFFÉ #01/2024 MER NÄRING FÖR PENGARNA Sara Ask är aktuell med boken Maxa – Mer näring för pengarna. Vi pratade med henne om att äta billigt, men näringsrikt. I din bok myntar du begreppet budgetbästisar. Berätta, vad innebär det? – Det är prisvärda och näringsrika råvaror som är perfekta att använda som grund i matlagningen: baljväxter, havre, ägg, kål, rotfrukter, nötter och frön, mjölkprodukter, lök och potatis. Kanske låter det präktigt och tråkigt men med bra smaksättning och tillagning går det att göra massor av gott av dem – och det är inte svårt! Vilken råvara är oväntat näringsrik? – Solrosfrön, dem älskar jag att torrosta och strö över maten, gärna ihop med krossade valnötter. Din bästa billiga vardagsrätt? – Det måste vara linssoppa! Jag lagar det varje vecka, med olika smaksättningar och tillbehör, gärna med nybakat bröd till. Och till frukost: gröt, mer prisvärd start på dagen går inte att hitta. Missa inte tävlingen om Saras bok på sidan 39. Här hittar du inspiration, tips och knep som gör matlagningen både godare – och billigare! Budgetspalten Foto Lina Eidenberg Adamo Styling Charlotta Norlén Foto Emma Shevtzoff
Buffé MAFÉ Prisvärda grönsaker som kål, pumpa och
sötpotatis utgör basen i den jordnötsdoftande senegalesi
Buffé LAX I KOKOSMJÖLK MED MISO OCH ÄRTOR När det
är extrapris på lax – köp hem och frys in, använd sedan