Buffé KYCKLINGBULJONG Det är billigt att köpa hel
kyckling! Koka buljong på den och använd sedan köttet i
Buffé MAFÉ Prisvärda grönsaker som kål, pumpa och
sötpotatis utgör basen i den jordnötsdoftande senegalesi
Buffé LAX I KOKOSMJÖLK MED MISO OCH ÄRTOR När det
är extrapris på lax – köp hem och frys in, använd sedan
VARDAG DRUNKEN NOODLES – NUDELWOK MED KYCKLING 4
PERSONER / 30 MIN INGREDIENSER 180 g risnudlar, gärna breda 400 g tinad fryst kycklingfilé 1 dl ostronsås 2 msk fisksås 1 ½ msk kinesisk soja 1 ½ msk strösocker 2–3 msk fryst eller färsk hackad vitlök 2–3 msk fryst eller färsk hackad röd chili 3 msk neutral rapsolja 500 g wokmix 1 kruka thaibasilika GÖR SÅ HÄR 1. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Strimla kycklingen. Blanda ostron-, fisksås, soja, socker och 2 msk vatten. 2. Stek kyckling, vitlök och chili i oljan i en stor stekpanna eller wok tills den får färg och är genomstekt. Tillsätt wokmix och stek ytterligare någon minut. Häll på såsen och nudlarna och värm. Toppa med thaibasilika. SPENATPAJ MED FETAOST 4 PERSONER INGREDIENSER 1 rulle kyld pajdeg 250 g 1 dl fryst eller färsk hackad gul lök 1 msk fryst eller färsk hackad vitlök 400 g tinad fryst bladspenat 2 msk olja 3 ägg 3 dl mjölk 150 g fetaost salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 200 °C. Tryck ut pajdegen i en pajform ca 28 cm i diameter och ställ i kylen 30 minu ter. Förgrädda 5–10 minuter. 2. Stek lök och vitlök i oljan tills den mjuknar. Tillsätt spenaten och stek ytterligare några minuter tills all vätska kokat bort. 3. Vispa ihop ägg, mjölk, 1 tsk salt och 2 krm peppar. Fördela spenaten i pa jskalet och smula över fetaosten. Häll på äggstanningen och grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter. TACOS MED CHILIRÄKOR OCH AVOKADOMAJONNÄS 4 PERSONER / 30 MIN INGREDIENSER 150 g strimlad röd- eller vitkål 2 msk färskpressad limejuice 300 g tinade frysta skalade räkor 200 g frysta majskorn 3 msk smör 2 tsk sambal oelek eller sriracha 8 små tortillabröd 125 g tinade frysta sojabönor salt Avokadomajonnäs 250 g tinad fryst avokado 2 msk färskpressad limejuice 2 msk fryst koriander ½ msk fryst eller färsk hackad vitlök ½ dl rapsolja GÖR SÅ HÄR 1. Avokadomajonnäs: Mixa avokado, limejuice, koriander och vitlök. Tillsätt oljan i en tunn stråle under fortsatt mixning. Smaka av med ½ tsk salt. 2. Blanda kålen med lime juice och 2 krm salt. 3. Stek räkorna och majsen i smöret på hög värme med sambal oelek några minuter och krydda med 2 krm salt. 4. Värm bröden och toppa med kål, avokadomajonnäs, sojabönor, räkor och majs. Tina kött, kyckling, fisk och skaldjur För tining av den här typen av råvaror krävs det lite framförhållning: plocka fram och förvara i kylen cirka ett dygn innan tillagning. Är du en riktig tidsoptimist? Då går det även bra att låta förpackningen tina i kallt vatten en eller ett par timmar, beroende på storlek och mängd. Tina grönsaker Även frysta grönsaker mår bäst av att tina långsamt i kylskåp, men de tål även upptining i mikron. Vissa grönsaker, som exempelvis ärtor, sojabönor, haricots verts och majs kan också tinas genom ett snabbt bad i en bunke med hett vatten. 30 BUFFÉ #01/2024 TIPS Prova att laga drunken noodles med tofu istället för kyckling!