AKTUELLT: SEMMELTIDER Hej Isabelle! Semmelhypen t
ycks bli större för varje år. När är det egentligen okej att äta årets första semla? – Jag älskar semlor och tycker att fettisdagen är en fin tradition som behövs efter en lång vinter. Med det sagt tycker jag att man gärna får börja äta semlor redan från och med mitten på januari. Vad är det som gör Stora Bageriets semlor till de bästa? – Vi har lagt krut på en väldigt saftig och välbakad bulle i kombination med såväl sötma som sälta. Och såklart, lättvispad grädde! Vilka misstag bör man undvika när man bakar egna semlor? – Att jäsa bullen för lite! Degen mår bra av att jäsa länge, gärna på en varm och fuktig plats i hemmet så att inte ytan riskerar att torka. Ett bra tips är att låta degen jäsa på en plåt med en skål kokande vatten under i en avstängd ugn, på så vis får man en liknande jäsningseffekt som i ett jässkåp. ISABELLE LUNDIN Två år i rad har vinsten av Krogguiden.se's stora semmeltest kammats hem av Stora Bageriet som finns på två adresser i Stockholm, ett hyllat hantverksbageri där råvarorna väljs med största omsorg. Här delar bagaren Isabelle Lundin med sig av sina bästa tips inför årets stora fikahögtid! TOPP 5 Churros semla Semmelpizza Semmelmunk Semmelrulltårta Semmelkladdkaka På ica.se/buffe finns mängder av kreativa semmelvarianter. Prova någon av redaktionens fem favoriter! 7 BUFFÉ #01/2024 Har du något extra kärt semmelminne? – Ett av mina varmaste minnen är från när jag var liten och min pappa varje tisdag efter skolan under semmelsäsongen tog med mig för att handla semlor i lanthandeln där jag växte upp. Jag trodde att alla tisdagar under semmelperioden var en fettisdag och att man helt enkelt då var "tvungen" att äta semlor. Ett lyxigt måste! PODDTIPS Semlor i lurarna Ända sedan 2015 har komikern, programledaren och arkitekten Fritte Fritzon gjort svenska folket lite mer allmänbildat med sin populärvetenskapliga podcast Allt du velat veta. Tillsammans med diverse olika experter och sakkunniga reder han ut stora som små ämnen – allt från liv på planeten Mars, moln och parfym till, just precis, semlor. Vad är fastlagen? Var kommer ordet semla från? Och hur länge har vi egentligen ätit semlor i Sverige? Allt detta, och lite till, får du lära dig i avsnittet Allt du velat veta: Om semlor och fastlagen. Trendsamtalet
Buffé KYCKLINGBULJONG Det är billigt att köpa hel
kyckling! Koka buljong på den och använd sedan köttet i
Buffé MAFÉ Prisvärda grönsaker som kål, pumpa och
sötpotatis utgör basen i den jordnötsdoftande senegalesi
Buffé LAX I KOKOSMJÖLK MED MISO OCH ÄRTOR När det
är extrapris på lax – köp hem och frys in, använd sedan