Buffé KYCKLINGBULJONG Det är billigt att köpa hel
kyckling! Koka buljong på den och använd sedan köttet i
SENEGAL Poulet yassa En av de mest kända och popu
lära senegalesiska rätterna, enkel men smakrik. Kanske den bästa ingången till senegalesisk mat med välkända smaker som lök, kryddpasten nokhoss och kyckling. POULET YASSA 4 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 1 kg kycklingklubbor 4 gula lökar 1 msk dijonsenap 2 msk sweet chilisås 1 msk vinäger 1 dl färskpressad citronjuice 1 liten habanero eller 1 tsk chiliflakes 1 dl urkärnade gröna oliver 1 dl hackad persilja olja salt, svartpeppar kokt ris till servering Nokhoss ½ grön paprika ½ liten habanero eller ½ tsk chiliflakes är en självklarhet bland befolkningen. Teranga innebär att respektera varandra, ställa upp för sin omgivning och bejaka varandras olikheter. Ordets innebörd genomsyrar också matkulturen, i vilken måltiden ses som den självklara samlingspunkten för vänner och familj. – Mat för mig betyder gemenskap, generositet och kärlek. Måltiden handlar inte bara om att bli mätt, det handlar om att samlas, knyta an och leva tillsammans, menar Coura. COURA HAR MED sig matintresset sedan barnsben, när hon som liten fick hjälpa sin mormor att göra isglass på hibiskus och baobab i SaintLouis, Senegal. Men hennes vuxna matresa började 2015 då Coura förverkligade sin vision om att skapa en mötesplats kring mat och den plattform för västafrikansk matkultur som hon tyckte saknades i Sverige och Stockholm. Hon startade ett social diningkoncept med fokus på senegalesisk och västafrikansk mat, helt enkelt en hemmarestaurang i sin lägenhet där gäster fick boka in sig. Middagsklubben blev en succé och maten älskades av alla som fick smaka den. Hon tävlade senare i SVTs Bäst i köket tillsammans med sin familj, öppnade en pop uprestaurang och vann förra året tävlingen Kokboksdrömmen där hon fick ge ut sin egen kokbok under just namnet Teranga. TYPISKA MATRÄTTER I det senegalesiska köket är långkok, grytor och risrätter. Typiska råvaror är sädesslaget hirs, fisk och grönsaker som sötpotatis, vitkål, okra och gröna blad. Rätterna för Buffé har Coura valt ut för att de är en bra introduktion till det senegalesiska köket: från de frasiga tonfiskfyllda pirogerna och pumpagrytan med den karaktäristiska jordnötssmaken till den kryddiga köttgrytan med ärtor och kycklingen smaksatt med den typiska kryddpasten som är basen i senegalesisk matlagning – nokhoss. Men det viktigaste av allt enligt Coura: – Laga inte bara maten, servera den också så som den ska serveras. Bjud familj, vänner, grannar – och varför inte förbipasserande – att smaka! 19 BUFFÉ #01/2024 1 schalottenlök 3 vitlöksklyftor 1 salladslök 2 msk hackad persilja 1 tsk riven färsk eller torkad ingefära GÖR SÅ HÄR 1. Nokhoss: Kärna ur paprika och habanero. Skala lök och vitlök. Skär paprika, chili, lök, vitlök och salladslök i mindre bitar. Mixa slätt tillsammans med persilja, ingefära, 1 msk olja, ½ tsk salt och 1 krm peppar. 2. Skär små snitt i kycklingklubborna och fyll med nokhoss. Skala och skiva löken tunt. Blanda lök, senap, sweet chili, vinäger och citronjuice. Blanda med kycklingen i en form eller bunke och täck med plastfolie. Ställ i kylen minst 3 timmar, gärna över natten. 3. Sätt ugnen på 175 °C. Lyft upp kycklingen ur marinaden och skrapa av löken, spar löken och marinaden. Stek kycklingen i en stor stekpanna i 3 msk olja tills den får färg. Lägg i en ugnsform och ställ in i mitten av ugnen ca 40 minuter eller tills innertemperaturen är 82 °C intill benet. 4. Lägg lök, marinad och 1 dl vatten i en gryta och koka upp. Koka på svag värme under lock ca 20 minuter eller tills löken är mjuk, rör då och då. Tillsätt ev mer vatten om det kokar torrt. Smaka av med salt och peppar. Lägg ner kycklingen och spadet från formen i grytan. Tillsätt den hela habaneron och oliverna och låt sjuda under lock ca 10 minuter. Toppa med persilja och servera med ris och gärna citron.
Buffé MAFÉ Prisvärda grönsaker som kål, pumpa och
sötpotatis utgör basen i den jordnötsdoftande senegalesi
Buffé LAX I KOKOSMJÖLK MED MISO OCH ÄRTOR När det
är extrapris på lax – köp hem och frys in, använd sedan