Buffé KYCKLINGBULJONG Det är billigt att köpa hel
kyckling! Koka buljong på den och använd sedan köttet i
Buffé MAFÉ Prisvärda grönsaker som kål, pumpa och
sötpotatis utgör basen i den jordnötsdoftande senegalesi
OLIVBRÖD MED LAGRAD OST 1 BRÖD / ÖVER 12 TIM INGR
EDIENSER 25 g färsk jäst 4 dl ljummet vatten 1 msk finmalen psylliumhusk 1 ½ dl urkärnade gröna oliver 75 g lagrad ost, t ex Präst 2 dl bovetemjöl 150 g + extra till utbak 2 dl rismjöl 160 g 1 ½ msk strösocker 1 tsk salt 1 msk olivolja GÖR SÅ HÄR 1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör tills jästen löses upp. Vispa ner psylliumhusk och låt svälla ett par minuter. Halvera oliverna och skär osten i små tärningar. 2. Blanda bovetemjöl, rismjöl, socker och salt i en bunke. Rör ner oljan i degvätskan och sedan de torra ingredienserna och rör till en kladdig deg. Tillsätt oliver och ost och blanda noga. 3. Lägg degen i en liten bunke med bovetemjöl i botten. Pudra över bovetemjöl och låt jäsa övertäckt i kylen över natten eller minst 8 timmar. 4. Sätt ugnen på 200 °C och ställ in en ugnsform på botten av ugnen. 5. Peta försiktigt med en slickepott runt kanten av bunken för att lossa degen. Lägg en bakpappersklädd plåt upp och ner ovanpå bunken och stjälp försiktigt upp brödet på plåten. Ställ in långt ner i ugnen ovanför ugnsformen. Häll i 2 dl kokande vatten i ugnsformen och stäng luckan direkt så all ånga stannar kvar. 6. Grädda 50–60 minuter tills brödet är gyllene. Låt svalna helt på galler. TEKAKOR 8 STYCKEN / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 25 g färsk jäst 100 g smör 4 dl mjölk 3% 1 msk finmalen psylliumhusk 2 msk ljus sirap 1 tsk salt 2 ¼ dl rismjöl 180 g + extra till utbak 2 ¾ dl majsmjöl 165 g GÖR SÅ HÄR 1. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till fingervarmt. Häll vätskan över jästen, rör tills den löses upp. Vispa ner psylliumhusk och låt svälla ett par minuter. 2. Tillsätt sirap, salt, rismjöl och majsmjöl. Arbeta ihop degen för hand eller i maskin till en lite kladdig deg, degen behöver inte knådas utan bara gå ihop. Låt jäsa övertäckt 30 minuter. 3. Stjälp försiktigt ut degen på en mjölad bänk så att så mycket luft som möjligt behålls. Skär i åtta bitar och forma försiktigt till rundlar täckta i rismjölet. Lägg på två bakpappersklädda plåtar. Platta försiktigt till degen till runda kakor, ca 1 ½–2 cm tjocka. Låt jäsa övertäckta 30 minuter. 4. Sätt ugnen på 200 °C. Nagga bröden med en gaffel och grädda en plåt i taget i mitten av ugnen 15–18 minuter tills de är gyllene. Låt svalna på galler en stund. TIPS Har brödet blivit torrt? Fukta det lätt och värm i ugnen i 200 °C 5–10 minuter. Ska brödet inte ätas direkt? Skiva och frys in, ta sedan fram och rosta. Tekakorna kan styckfrysas som de är.
Buffé LAX I KOKOSMJÖLK MED MISO OCH ÄRTOR När det
är extrapris på lax – köp hem och frys in, använd sedan