AKTUELLT: SEMMELTIDER 13 RECEPT Varför välja? … n
är man kan få båda? Vinterns festligaste fastlagsbulle kombinerar det bästa av två världar – saftiga kanel bullar fyllda med semlans magiska mandelmassa och fluffiga grädde. KANELBULLESEMLA 4 PERSONER / 15 MIN INGREDIENSER ½ dl sötmandel 200 g mandelmassa ½ dl mjölk 1 msk vaniljsocker 2 ½ dl vispgrädde 4 kanelbullar florsocker GÖR SÅ HÄR 1. Rosta mandeln och hacka. Riv mandelmassan och vispa krämig med mjölken och vaniljsockret. Blanda ner mandeln. Vispa grädden. 2. Dela kanelbullarna och fyll eller spritsa med mandelmassa och vispgrädde. Pudra över florsocker. februari är datumet då vi i år firar fettisdagen. ”Finns det en ambition bakom semlan så känns det när du äter den.” – Märta Westling, bagare på hantverksbageriet Hjulsjö 103, via robbansbasta.se TIPS SEMLANS CRÈME DE LA CRÈME Så gör du mästerbagaren Sébastien Boudets berömda semmelgrädde: Det bästa sättet är att först vispa väldigt långsamt i 10–15 minuter och sedan låta grädden vila i kylen. Vispa för hand med en ballongvisp eller på låg hastighet med elvisp. Oavsett ska grädden röras och inte vispas runt, detta för att undvika att grädden fylls med luft. Det är när man blåser in för mycket luft i grädden som den känns fet och växer i munnen på en. Fullständigt recept på Sébastiens semlor finns i hans bok Sébastiens vinter. 6 BUFFÉ #01/2024 Foto Fredrik Skogkvist
Buffé KYCKLINGBULJONG Det är billigt att köpa hel
kyckling! Koka buljong på den och använd sedan köttet i
Buffé MAFÉ Prisvärda grönsaker som kål, pumpa och
sötpotatis utgör basen i den jordnötsdoftande senegalesi
Buffé LAX I KOKOSMJÖLK MED MISO OCH ÄRTOR När det
är extrapris på lax – köp hem och frys in, använd sedan