Buffé 1
Buffé MARS Trenden, råvaran och matkulturen att ut
forska just nu.
Buffé SPANSK PÅSK PÅ MENYN Hur smakar en spansk på
sk? Kocken Lukas Moderato serverar svaret och berättar a
Buffé PÅSKENS HÖJDPUNKT Ge fi randet en storslagen
söt avslutning med något av våra bästa bakverk.
Buffé MATPIONJÄRERNA Välsmakande gårdshonung utan
mellanhänder: följ med till Lillgårdens Bi och Trädgård!
Buffé ÄGGSTRAORDINÄRT! Ingen påsk utan ägg. Vi dju
pdyker i den mångsidiga råvarans värld och serverar ägg
ÄGG Pannkaka och omelett i all ära, men ägg kan s
erveras på en mängd olika vis. Pocherat, friterat, gravat eller ångat – så tillagar du den mångsidiga råvaran med finess! GURKSALLAD MED GRAVAD ÄGGULA 4 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 1 äggula 1 msk färskpressad citronjuice 1 tsk dijonsenap 1 dl neutral rapsolja ½ gurka 200 g rotselleri 3 stjälkselleri 2 msk hackad persilja 2 msk hackad dill salt, svartpeppar Gravad äggula 2 äggulor 1 dl strösocker 1 dl salt GÖR SÅ HÄR 1. Gravad äggula: Blanda socker och salt i en burk, ta ut hälften av blandningen och lägg försiktigt ner äggulorna med lite mellanrum i burken. Strö över resterande socker och salt så äggulorna täcks. Plasta och ställ i kylen 5 dagar. 2. Sätt ugnen på 80 °C. Lyft upp äggulorna ur salt- och sockerblandningen och skölj av. Torka torra med papper. Lägg gulorna på en bakpappersklädd plåt och ställ in i mitten av ugnen 3 timmar, vänd några gånger under tiden. Låt svalna. 3. Vispa ihop äggula, citronjuice och senap i en bunke. Tillsätt oljan, droppvis under fortsatt vispning och vispa till en tjock dressing. Smaka av med salt och peppar. 4. Skala och skär gurkan i grova bitar. Skala och skiva rotsellerin tunt på mandolin eller med osthyvel. Strimla skivorna tunt. Skär strimlor av stjälksellerin med en potatisskalare. 5. Blanda gurka, rotselleri och stjälkselleri med med majonnäsen och örterna. Riv den gravade äggulan över salladen. TIPS! Passa på att göra fler gravade äggulor: gott att riva över pasta, sallad och risotto. 29 BUFFÉ #03/2021 TIPS! Ett gott och annorlunda tillbehör till påskmiddagen. TEXT AGNES REGELL RECEPT OCH STYLING TOVE NILSSON FOTO LENNART WEIBULL Var och hur länge bör ägg förvaras? Angivet bäst före-datum på äggens förpackningar avser förvaring i rumstemperatur. Om råa ägg förvaras i kylskåpet, cirka 6–8 °C, kan de därför hålla i flera veckor efter passerat utgångsdatum. Känner du dig osäker på äggen du har hemma? Om de luktar och ser ut som de ska, går de utmärkt att äta. Är ägg nyttigt? Definitivt! Ägg är både rikt på proteiner och en bra källa till näringsämnen som jod, selen och vitamin D. Varför är vissa ägg vita och andra bruna? Den enklare förklaringen är att vita hönor för det mesta värper vita ägg och bruna hönor för det mesta värper bruna ägg. Smak och innehåll påverkas dock inte av äggskalets färg. Hur vet man om ägget i kylskåpet är kokt? Har du ägg i kylen som du inte vet om de är råa eller kokta? Testa att snurra äggen på en plan yta. Om de snurrar jämnt och fort är äggen kokta, snurrar de långsamt och ojämnt är de råa. Varför används ägg så flitigt i bakning och matlagning? Den höga proteinhalten i ägg gör att råvaran även fungerar bra som bindemedel. När ägg värms upp koagulerar proteinet och gör att bakverk, såser och rätter som biffar, patéer etcetera hålls ihop. Äggstraordinärt!
Buffé MATNYTTIGT Kocken och kokboksförfattaren Fri
da Ronge bjuder på recepten som gör det enkelt att skaff
Buffé ICAs EGNA SIDOR Tips för en prisvärd påsk, e
n varmrökt nyhet och ett besök hos en gotländsk hönsbond
Buffé SOFIAS SPANING Det godaste fikat just nu? Gl
assandwich extra allt – en belgisk våffla fylld med glas