Buffé 1
Buffé MARS Trenden, råvaran och matkulturen att ut
forska just nu.
Buffé SPANSK PÅSK PÅ MENYN Hur smakar en spansk på
sk? Kocken Lukas Moderato serverar svaret och berättar a
Buffé PÅSKENS HÖJDPUNKT Ge fi randet en storslagen
söt avslutning med något av våra bästa bakverk.
Buffé MATPIONJÄRERNA Välsmakande gårdshonung utan
mellanhänder: följ med till Lillgårdens Bi och Trädgård!
Buffé ÄGGSTRAORDINÄRT! Ingen påsk utan ägg. Vi dju
pdyker i den mångsidiga råvarans värld och serverar ägg
Buffé MATNYTTIGT Kocken och kokboksförfattaren Fri
da Ronge bjuder på recepten som gör det enkelt att skaff
Buffé ICAs EGNA SIDOR Tips för en prisvärd påsk, e
n varmrökt nyhet och ett besök hos en gotländsk hönsbond
ICAs EGNA SIDOR N TOBIAS HANSSON BOR: I Alva på s
ödra Gotland GÖR: Lantbrukare med växtodling och äggproduktion ANTAL HÖNS: 22 000 SÅ ÄTER JAG HELST ÄGG: Utan skal! Skämt åsido – om jag måste välja så får det bli ett kokt ägg med krämig gula. Godare Gotlandsägg Hönsbonden Tobias Hansson på den gotländska gården Binge har tagit ett stort kliv mot en mer klimatvänlig äggproduktion – nu får hans frigående höns utomhus ett foder helt fritt från soja! ÄGG ÄR ETT klimateffektivt livsmedel i förhållande till sitt näringsinnehåll och ICAs ägg är sedan tidigare 100 procent klimatkompenserade*. Nu tar vi tillsammans med Gotlandsägg ytterligare ett steg mot en mer hållbar äggproduktion genom att för våra utehöns helt övergå till sojafritt foder. Sojan ersätts främst med närodlade proteinkällor. En av gårdarna som ger sina frigående höns utomhus sojafritt foder är Binge på södra Gotland. Vi har besökt Tobias Hansson som är tredje generationens hönsbonde. Vad är nyckeln till riktigt goda ägg? – Det absolut viktigaste är att hönsen mår bra. Genom god djuromsorg och ett bra och smakligt foder får vi friska och uthålliga djur som värper många och goda ägg. Tiden man investerar i djuren får man snabbt tillbaka och det är de små detaljerna som blir avgörande. Berätta om det sojafria fodret som era höns får! – Lantmännen har utvecklat ett sojafritt foder som är lika bra eller bättre än det konventionella sojabaserade fodret när det kommer till sammansättningen av till exempel proteiner, vitaminer, mineraler och övriga näringsämnen. Fodret är i så stor utsträckning som möjligt baserat på närproducerade proteiner, som exempelvis svensk potatis. Varför är det viktigt med sojafritt foder? – Enligt Lantmännen har det sojafria fodret upp till ca 20 procent lägre beräknat klimatavtryck jämfört med annat konventionellt värpfoder. Kan vi producera mer proteinfoder i Sverige och Europa istället för att behöva importera soja långväga från exempelvis Sydeller Nordamerika så är det såklart bättre! Dock är sojafritt foder dyrare än konventionellt foder, men genom att betala lite extra för sina ägg så vet man att hönsen får bättre foder. *Läs mer på ICA.se/agg. 37 BUFFÉ #03/2021 ICAs Utomhus-ägg kommer från utvalda gårdar både på Gotland och fastlandet med höns som får gå fritt utomhus och äter 100 % sojafritt foder. Fodret är växtbaserat och till stor del närodlat, som ett led i ICAs hållbarhetsarbete. R I C A s E A G S I D O
Buffé SOFIAS SPANING Det godaste fikat just nu? Gl
assandwich extra allt – en belgisk våffla fylld med glas