Buffé 1
Buffé MARS Trenden, råvaran och matkulturen att ut
forska just nu.
SMAK Citron TVÅ TIPS WHISKEY SOUR En syrlig drink
favorit: Häll 10 cl bourbon whiskey, 6 cl färskpressad citronjuice, 4 cl sockerlag och 1 äggvita i en shaker och skaka. Tillsätt is och skaka tills drinken är kall. Häll upp i två glas med is. Garnera gärna med citronskal. HEMGJORD LEMON CURD Imponera med hemgjord citronkräm: Tvätta 2 normalstora citroner. Riv skalet fint och pressa ut juicen. Vispa ihop 2 äggulor, 1 ägg och 2 dl socker några minuter i en skål. Ställ skålen över hett vattenbad och tillsätt citronskal och -juice. Rör tills krämen tjocknat, ca 15 minuter. Rör ner 100 g smör i bitar tills det smält. Låt svalna. Förvara i kylskåp. FÖRVARA RÄTT I temperaturer mellan 11 och 15 °C, alltså i kylskåpets nedre del. Citroner kan även förvaras i rumstemperatur men då förkortas hållbarheten. ALLT DU BEHÖVER VETA CITRONTRÄDET KOMMER URSPRUNGLIGEN från norra Indien och upptäcktes redan 700 år f.Kr. Förr ansågs citroner ha en läkande effekt mot pesten – något som senare visade sig vara en skröna. Däremot lyckades den bota många av 1700-talets sjöfarare från skörbjugg tack vare sitt höga C-vitamininnehåll. Citronen är sortrik med många variationer i utseende och smak och i vissa områden kan samma sort ha olika namn beroende på när på året frukterna skördas. Idag importeras majoriteten av de citroner som konsumeras i Sverige från Medelhavsområdet, främst för användning i matlagning, desserter och dryck. RECEPT Visste du att... … citronens skal innehåller lika mycket vitaminer som dess fruktkött? … citronträd blommar året om vilket gör att de kan skördas flera gånger per år? … citroner avger signalsubstansen etylen som gör att vissa andra frukter och grönsaker mognar snabbare om de förvaras intill citroner? … lite citronskal i ditt sockerpaket gör att det inte klumpar sig? PASTA AL LIMONE 4 PERSONER / 30 MIN INGREDIENSER 400 g pasta, gärna linguine 25 g smör 1 riven vitlöksklyfta 2 dl vispgrädde 2 msk finrivet citronskal 1 msk färskpressad citronjuice 1 dl riven parmesan salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Bryn smöret i en stekpanna. Tillsätt vitlöken och fräs någon minut. Häll ner grädden, citronskal och -juice och låt koka upp. Smaka av med salt. 2. Koka pastan al dente. Häll av vattnet och spar ca 1 dl. Vänd ner pastan, pastavattnet och hälften av parmesanen och rör till en krämig pasta på medelvärme. 3. Lägg upp och toppa med resten av parmesanen, svartpeppar och gärna extra citronskal. FÖLJ MED PÅ en djupdykning i citronens värld: tips, kul kunskap och goda recept där den solgula citrusfrukten sätter smak. Extra gott att kombinera med citron: Fisk Skaldjur Dill Lakrits TIPS! Byt ut parmesanen mot annan smakrik ost som du har hemma. 9 BUFFÉ #03/2021
Buffé SPANSK PÅSK PÅ MENYN Hur smakar en spansk på
sk? Kocken Lukas Moderato serverar svaret och berättar a
Buffé PÅSKENS HÖJDPUNKT Ge fi randet en storslagen
söt avslutning med något av våra bästa bakverk.
Buffé MATPIONJÄRERNA Välsmakande gårdshonung utan
mellanhänder: följ med till Lillgårdens Bi och Trädgård!
Buffé ÄGGSTRAORDINÄRT! Ingen påsk utan ägg. Vi dju
pdyker i den mångsidiga råvarans värld och serverar ägg
Buffé MATNYTTIGT Kocken och kokboksförfattaren Fri
da Ronge bjuder på recepten som gör det enkelt att skaff
Buffé ICAs EGNA SIDOR Tips för en prisvärd påsk, e
n varmrökt nyhet och ett besök hos en gotländsk hönsbond
Buffé SOFIAS SPANING Det godaste fikat just nu? Gl
assandwich extra allt – en belgisk våffla fylld med glas