Buffé 1
Varmrätten PORCHETTA MED ROSTADE SKOCKOR & BRYSSE
LKÅL Skär fl äskkarrén till en platta, krydda och rulla ihop till en italiensk porchetta. FÖR 6–8 PERSONER ca 1½ kg fläskkarré 2 tsk fänkålsfrön 2 msk grovsalt 1 tsk svartpepparkorn 4 vitlöksklyftor 2 msk hackad färsk rosmarin 400 g jordärtskockor 300 g brysselkål 1 dl grovhackade rostade hasselnötter olivolja salt, nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Skär karrén längs med till ett 1½ cm tjockt köttstycke. Mortla fänkålsfrön, grovsalt och pepparkorn. Gnid in köttet runt om med kryddblandningen. Täck med plastfolie och låt stå i kylen minst 30 minuter, men gärna över natten. 2. Sätt ugnen på 150˚C. 3. Skala och riv vitlöken. Blanda den med rosmarin och 2 msk olja. Fördela blandningen över köttet. Rulla ihop köttet från kortsidan. Bind ihop med steksnöre till en fast rulle. Lägg köttet i en ugnssäker form. 10 B UFFÉ 12 • 2016 Ställ in i mitten av ugnen ca 2 timmar, tills innertemperaturen är 73–75°C. Ta ut köttet och låt vila inlindat i bakplåtspapper. 4. Höj ugnsvärmen till 225˚C. 5. Skrubba jordärtskockorna (skala bara om de är riktigt jordiga) och skär dem i halvor. Ansa och skär brysselkålen i halvor. 6. Lägg skockorna på en bakpappersklädd plåt och blanda med 4 msk olja. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Ställ in i mitten av ugnen ca 10 minuter. 7. Ta ut plåten, tillsätt brysselkålen och blanda runt. Ställ in ytterligare 10 minuter. Toppa med nötter. 8. Klipp bort snöret från köttet och skär i skivor. Servera med skockor och brysselkål samt den gräddstuvade grönkålen. Bjud de picklade äpplena och betorna till. Tips! På ica.se/buffe kan du se hur man rullar fläskkarré till en porchetta. GRÄDDSTUVAD GRÖNKÅL MED VÄSTERBOTTEN Lyxigt tillbehör! Spara eventuellt lite grönkål, fi nstrimla och strö över vid servering. FÖR 6–8 PERSONER 400 g färsk grönkål 3 dl vispgrädde 1 dl mjölk (3 %) 1½ dl riven västerbottensost 1 krm riven muskotnöt smör salt, nymalen vitpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Ta bort den grova stammen från grönkålen och strimla bladen. 2. Fräs kålen i en stekpanna i 2 msk smör, utan att det tar färg, ca 5 minuter. 3. Tillsätt grädde och mjölk och låt sjuda ca 20 minuter, tills kålen mjuknat något. 4. Ta från värmen och tillsätt ost och muskot, krydda med ½ tsk salt och 1 krm peppar. 9. PICKLADE ÄPPLEN & BETOR Sötsyrliga äpplen och betor piggar upp. FÖR 6–8 PERSONER 3 dl vatten 2 dl strösocker 1 dl ättiksprit (12 %) 3 cm skivad ingefära 3 rödbetor 2 äpplen (t ex aroma) GÖR SÅ HÄR: 1. Koka upp vatten, socker, ättika och ingefära. Rör tills sockret löses upp. 2. Skala rödbetorna. Hyvla rödbetor och äpplen tunt, gärna på mandolin. 3. Varva betor och äpplen i en burk och slå över den ljumna lagen. Låt stå minst 20 minuter före servering. nns vid respektive recept på ica.se/buff e fi För alla