Buffé 1
ROTFRUKTSGRATÄNG MED SVAMPTÄCKE »Extra allt«-grat
äng med krämigt svamptäcke som slår alla Janssons i världen, enligt Mattias. FÖR 6–8 PERSONER 1 gul lök 400 g potatis 300 g morot 300 g palsternacka 5 dl havregrädde 2 tsk torkad timjan rapsolja salt, nymalen svartpeppar SVAMPTÄCKE 500 g svamp (t ex kantareller, champinjoner och portabello) 1 gul lök 1 msk vetemjöl 2 dl havregrädde 2 msk finhackad persilja GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 225˚C. 2. Skala, dela och skiva löken tunt. Skala och skär potatis, morot och palsternacka i mm–tunna skivor. 3. Fräs löken i 2 msk olja i en stor kastrull tills den mjuknar, utan att den får färg. 4. Tillsätt potatis, rotfrukter, grädde och timjan. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Koka upp och låt sjuda under omrörning tills blandningen tjocknar och blir krämig, ca 5 minuter. 5. Häll blandningen i en oljad ugnssäker form, ca 30 x 20 cm. Ställ in i mitten av ugnen ca 30 minuter. Gör svamptäcket under tiden. 6. Svamptäcke: Ansa och hacka svampen. Skala, dela och fi nhacka löken. Fräs svampen i en torr stekpanna tills den har släppt sin vätska och den har kokat in. Tillsätt lök och 2 msk olja, låt fräsa under omrörning tills allt börjar få lite färg. Ta från värmen. Strö över mjölet och rör runt ordentligt. Rör ner grädden och låt koka in. Krydda med persilja, ½ tsk salt och 1 krm peppar. 7. Ta ut gratängen. Bred på svamptäcket och ställ in i ugnen ytterligare 20–30 minuter eller tills rotfrukterna är mjuka. FÖR ALLA Gör glutenfri: byt ut vetemjöl mot majsstärkelse.Fri från laktos, mjölkprotein och ägg. Mattias tipsar Julklassiker på veganvis Mycket på julbordet antingen är eller går strålande att göra veganskt. Bra att veta Honung produceras i bins magar och är därför inte veganskt. Ersätt med agavesirap eller ljus sirap. Den röda färgen i en hel del godis och drycker kommer från färgämnet karmin (E120), som består av krossade löss, så läs noga på förpackningen. Vanligt margarin innehåller oft ast en liten mängd mjölk, så satsa därför på ett helt mjölkfritt margarin som ersättning för smör i bakning och matlagning. Ska du servera vin till maten, kolla så att det inte har renats med äggvita, gelatin från gris eller torkad fi skblåsa (det brukar stå angivet på flaskan). 16 B UFFÉ 12 • 2016 • Rödkål/grönkål/brunkål. Skippa smör och honung och kör på rapsolja och ljus sirap i stället, beroende på hur du brukar tillreda din kål. • Lussebullar. Byt ut mjölken mot mandel-, havre- eller sojadryck och smöret mot mjölkfritt margarin. Pensla bullar med samma dryck som i degen, eller vegetabilisk grädde, för att ge dem fi n glans vid gräddning. • Köttbullar. Bollar av olika slag är alltid gott. Gör dem på bönor och/ eller nötter och krydda som du brukar. Eller så köper du färdiga veggobollar i frysdisken. • Sill. Aubergine har blivit en riktig veggoklassiker. Låt auberginebitar sjuda i en klassisk 1–2–3-lag och lägg in som du skulle med vanlig sill. Psst... Ingen märker någon skillnad. • Janssons frestelse. Byt ut kogrädde mot havregrädde och få sältan från hackad saltgurka och kapris i stället för ansjovis. • Ris à la Malta. Koka risgrynsgröt på mandeldryck i stället för mjölk. Blanda med vaniljpulver, vispbar sojagrädde och valfri citrusfrukt. • Choklad på gottebordet. Det fi nns en hel del vegansk choklad. Mörk choklad av god kvalitet är i regel helt vegansk. Vit choklad och mjölkchoklad fi nns det goda mjölkfria alternativ till.