Buffé 1
NYTT & HETT! → Redaktör lina.wallentinson@otw.se
December RECENSENTERNAS TOPPLISTOR Topplistan för vinvilla om ett vin får många och höga betyg av flera kunniga vinskribenter borde det vara riktigt bra. Så resonerade vinintresserade marknadsföraren Stefan Saidac. Detta i kombination med att man sällan kommer ihåg vilka viner som fått bra recensioner när man väl står på Systembolaget gav idén till sajten Vinbetyget.se. På sajten presenteras topplistor för viner i olika prisklasser. Listorna bygger på summerade aktuella betyg från tongivande medier, som Dagens Nyheter, Dagens Industri, Svenska Dagbladet, Expressen, Allt om Vin med flera. Totalt finns elva listor uppdelade i röda respektive vita viner i kategorierna »upp till 99 kronor«, »100–199 kronor« och boxviner. Dessutom finns listor för rosé, mousserande, champagne och för ekologiska viner som helhet. HEJ LOTTA! Johanna Kullman. FORMGIVARE MED KÄNSLA FÖR JUL Granris, hö & röda äpplen formgivaren och kokboksförfattaren Lotta Kühlhorn gillar julen skarpt. Redan i oktober börjar förberedelserna. Lotta har till och med infört »minusadvent«, som börjar i november. Varför är du så förtjust i julen? – Så länge jag kan minnas har jag älskat julen. Det är väl en barnfantasi som håller i sig. Hur skapar du mysig stämning inför jul? – Jag tycker om att ta det lite i taget; även om man börjar tidigt måste det inte vara extra allt. En skål med äpplen och tända ljus, börja pyssla med julväxter, laga mat med lite mer julsmaker. Tomtar och så’nt väntar jag med. TRENDIGT PÅ TALLRIKEN Puder – smak och färg i koncentrat på finkrogarna experimenteras det flitigt med pulver av olika slag. Det mesta kan torkas och malas – och bli till örtiga pulver av myskmadra och körvel eller mer kärva smaker av tall och bark. Morotspulver ger sötma, kräftpulver koncentrerad umami... För den som vill ta en genväg på hemmaplan finns en uppsjö av färdiga pulver värda att testa. Dofta syrligt lingonpulver eller lite mildare blåbärspulver över snittarna med getost, pudra vaniljglassen med matcha (grönt te-pulver) eller krydda brûléen med lakritspulver. Boosta smoothien med nyponskalsmjöl eller baobab (milt syrlig »superfrukt«). Den som vill ha lite sting på julens kallrökta lax kryddar med wasabipulver eller skjutsar upp skinkmackan med senapspulver. Hur undviker du julstress? – Jag inbillar mig varje år att eftersom jag börjar i så god tid så slipper jag stressen. Men ändå, precis där da’n före julafton infinner sig den lilla känslan av att det kanske inte är tillräckligt. Hur firar du julen? – Vi bor nära varandra, mamma, min familj och mina syskon. Så vi brukar dela upp det. Snittar och champagne till Kalle hos en av oss. Sedan går vi hem till nästa och äter julbord. Och så desserter och julklappar hos den sista. Tips på hur man dukar fint på ett enkelt sätt? – Jag brukar lägga en färgstark löpare, till exempel från 50-talet, över en vit manglad duk. Löpare och dukar i fina färger finns det gott om på loppisar. Jag gillar granris och halm; det får gärna kännas lite som att man sitter i ett stall! Vad är viktigast på julbordet? – Rödkål och brysselkål, helt enkelt kålrätter i olika varianter. Jag är absolut ingen vegetarian men har vänt lite på proportionerna. Det blir mer grönt och så två köttbullar till, i stället för tvärtom. Du har studerat julens färger och former i gamla bilder och Rawbollar rullade i matcha, lingon, nypon och blåbär. Vanliga malda kryddor kan också ge kul effekter. Pudra tallriken med rostrött paprikapulver eller försiktigt med knallig gurkmeja. I en matberedare går det enkelt att göra smakrika pulver av till exempel torkad svamp, hårda mintkarameller eller rostade nötter. filmer. Vilken är din favoritjultid? – Det låter kanske konstigt, men under tiden kring andra världskriget ser den svenska julen vacker ut, mysigt och hemskt på samma gång. Saltkråkan-julen är en annan favorit; 60-tal, det blåa köket, snön som yr utanför. Du tipsar om att göra eget inslagningspapper. Hur då? – Köp matt vitt eller beige papper på rulle. Rulla ut på ett stort bord. Sedan är det bara att gå loss med färg, gärna vattenlöslig akryl på tub eller flaska. Ta fram ett rutigt tyg som inspiration och måla med breda penslar. Det ska gå undan, inget finlir. B UFFÉ 12 • 2016 5 Foto: Anna-Lena Ahlström