Buffé 1
Tips! HETT, SÖTT & GRILLAT Gillar du hetta i mate
n? Gör din egen hot sauce – perfekt inför grillsäsongen! Apropå grillat, missa inte min grymma halloumiburgare. Bjud på bärpaj med brynt smör till dessert. FOTO & STYLING EVA HILDÉN Skicka gärna tips till mig: eller ta en bild på ditt tips och hashtagga #buffetipset på Instagram. Publicerade bidrag får boken »Gröna burgare« av Martin Nordin (Bonnier Fakta). Hallonpaj med brynt smör Vit chokladvisp Värm 2 dl vispgrädde i en kastrull (koka ej). Ta från värmen och rör ner 100 g hackad vit choklad. Låt svalna helt i kylen. Vispa fluffigt med elvisp. Hot sauce Skär bort stjälken på 10 röda chilifrukter och lägg i en ugnssäker form tillsammans med 2 vitlöksklyftor. Rosta i mitten av ugnen ca 10 minuter på 225°C. Mixa chili och vitlök med ¾ dl råsocker, ½–1 dl äppelcidervinäger, 1 dl vatten, 1 msk olja och 1 tsk salt slätt i en blender. HALLOUMIBURGARE 4 halloumiburgare (200 g) i rikligt med olja, eller grilla dem. Rosta/grilla 2 hamburgerbröd (gärna brioche). Bred 3 msk srirachamajonnäs på underdelen av bröden. Lägg på 1 dl rucola, ½ skivad avokado, 2 strimlade soltorkade tomater, och 2 halloumiburgare per bröd. Toppa med rostade pumpakärnor, ev picklad rödlök och brödlocken. Sötpotatispommes är gott till. Godaste bärpajen! Sätt ugnen på 175°C. Smält 150 g smör i en kastrull. Låt bubbla på svag värme tills det blir gyllene och börjar dofta nötigt. Ta från värmen. Rör ner 1½ dl havregryn, 1½ dl strösocker, 1½ dl vetemjöl, ½ dl ljus sirap, ½ tsk bakpulver, 2 msk mjölk och 1 krm salt. Blanda 500 g hallon med 1 msk majsstärkelse i en pajform. Klicka över smeten. Grädda i mitten av ugnen 35–40 minuter. Servera gärna med vit chokladvisp. Cash ew-aio li Kanonklick till allt grillat, hälsar Buffés föräldralediga redaktör Camilla Thörnqvist. Blötlägg 2½ dl naturella cashewnötter i minst 4 timmar. Häll av vattnet. Mixa nötterna med 2 vitlöksklyftor, 2 tsk dijonsenap, 2 tsk äppelcidervinäger, 1 msk färskpressad citronjuice och ½–1 dl kallt vatten i en blender till en slät kräm. Tillsätt 1 dl neutral rapsolja under fortsatt mixning. Smaka av med salt. Späd ev med vatten för en lösare aioli/vitlöksdressing. KOKOSGLASS PÅ PINNE Lyxigt att ha på lut i frysen. Rör ihop 1 burk kokosgrädde (400 ml) och 1 burk sötad kondenserad mjölk (400 g). Fyll i 6 glassformar à ca 1 dl. Stick in pinnar. Ställ in i frysen minst 6 timmar. Doppa glassarna i smält mörk choklad. Strö över rostad kokos. BUFFÉ 5 • 2017 21 AGUA FRESCA Populär fruktdryck i bland annat Mexiko – läskande till salta tilltugg! Mixa ½ skalad ananas, ½ skalad cantaloupe- eller nätmelon, ½ dl färskpressad limejuice, 2–3 dl kallt vatten och 1 tsk honung eller agavesirap. Häll upp i glas med mycket is. Garnera med limeskivor och mynta. »Smaksätt din cashewaioli med sriracha, wasabi eller en rejäl näve färska örter.« För alla fi nns vid respektive recept på ica.se/buff e.