Buffé 1
24-7 Grundrecept TOMATSÅS Gör ett storkok tomatså
s och använd i tre olika maträtter. Räcker till middag halva veckan! GER CA 1½ LITER 4 förp krossade tomater (à 390 g) 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 1 liten morot 2 selleristjälkar 3 msk tomatpuré 1 msk torkad basilika 1 msk torkad timjan 2 tsk chilipeppar olivolja salt GÖR SÅ HÄR: 1. tillsammans med sellerin, gärna i en matberedare. 2. Fräs grönsaksrivet i ½ dl olja i en stor kastrull ca 5 minuter. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, kryddor och ½ msk salt. Låt koka på svag värme ca 30 minuter under lock. DAGENS CAPONATA Passa på att göra den sicilianska tomat- och grönsaksröran caponata när du ändå har puttrande tomatsås på spisen. Perfekt tillbehör till kyckling, kött eller vegetariska biffar. FÖR 4 PERSONER 5 dl tomatsås (se grundrecept) 1 zucchini eller 1 aubergine 2 röda paprikor 2 selleristjälkar 2 dl vatten olivolja salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Skär grönsakerna i cm-stora bitar. Stek i 2 msk olja tills de får färg. 2. Tillsätt tomatsås, vatten, 2 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Låt koka på svag värme ca 20 minuter. DAG 2 ENCHILADAS MED SVARTA BÖNOR & NACHOCHIPS Dag två byter du italienskt mot mexikanskt och gör smakrika enchiladas med tomatsås, paprika och bönor. FÖR 4 PERSONER 5 dl tomatsås (se grundrecept) 1 förp svarta bönor (380 g) 1 burk majskorn (ca 200 g) 1 grön paprika 2 tsk spiskummin 1 tsk paprikapulver 8 tortillabröd (mellanstora) 3 dl riven ost 1 dl hackad koriander 2 dl gräddfil 2 dl krossade nachochips olivolja GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 200°C. 2. Häll av, skölj och låt bönorna rinna av. Häll av majsen. 3. Dela, kärna ur och skär paprikan i små tärningar. 4. Fräs paprika, spiskummin och paprikapulver i 2 msk olja i en stekpanna tills det får lite färg. Rör ner bönor, majs och tomatsås. 5. Fördela bönfyllningen på tortillabröden och rulla ihop. Lägg i en smord ugnssäker form. Strö över osten. Ställ in i mitten av ugnen ca 20 minuter. 6. gärna med en grönsallad. DAG 3 GNOCCHI MED TOMAT & MOZZARELLA Middag på ett kick dag tre. Här ugnsbakas gnocchi i ugnen med tomatsåsen och krämig mozzarella. FÖR 4 PERSONER 5 dl tomatsås (se grundrecept) 500 g färsk gnocchi 2 mozzarella (à 125 g) 1 dl färsk basilika olivolja salt GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 225°C. 2. Lägg gnocchin i en oljad ugnsäker form. Krydda med ½ tsk salt. Häll över tomatsåsen. 3. Bryt mozzarellan i bitar och fördela över tomatsåsen. Ställ in i mitten av ugnen ca 30 minuter, tills gra vid servering. Servera gärna med en grönsallad. BUFFÉ 5 • 2017 29