Buffé 1
MAJ INNEHÅLL Satsar på både BBQ & fl inta... Holy
Smoke vilka köttstycken! SVÄNGER IN BAKOM ett gammalt hus utanför den lilla orten Bräcke, ett stycke från Höganäs i Skåne. På åkerlappen bakom huset ligger nio containrar placerade i en fyrkant. Att detta är en restaurang skulle nog inte många hålla med om. Det liknar mer en cool backyard i Texas – speciellt när man kommer in. HOLY SMOKE heter restaurangen som bara funnits i några år men som ändå lockar BBQ-älskare från när och fj ärran att strömma till. Även de tyngsta BBQ-giganterna i USA kommer dit, gör gästspel och bjuder på sina kunskaper. BARBECUE handlar mycket om stora köttstycken, om gigantiska grillar och mycket rök. Men det viktigaste är skönt umgänge. Enkelt och trivsamt ska det vara, säger Johan Frizell, grundare till Holy Smoke. Enkelheten är här dragen till sin spets – och verkar dessutom vara grejen; alla ska känna sig välkomna. Häng med dit och låt dig inspireras inför sommarens kommande grillfester (se sidan 12). FÄRS, FIRRE, FLINTA... Det är vår sammanfattning av det som trots allt grillas mest i Sverige. Vi ger tips på lite nya smaksättningar och sköna tillbehör (se sidan 16). Och när det gäller tillbehör bjuder vi på ett extra grönt uppslag signerat kocken, krögaren och receptkreatören Ingela Persson. Det är superfräscha nyttigheter som garanterat kommer att göra succé – oavsett grill, spis eller ugn! Tony Wallin, chefredaktör tony.wallin@otw.se 5 8 12 16 Här är några i gänget som gör Buffé. Redaktionen har förstärkts! Bufféredaktionen har förändrats en del under de senaste månaderna. Två av våra redaktörer, Camilla Thörnqvist och Ellinor Jidenius, har tagit ledigt för att vara hemma med sina nyfödda. Sofie Lundmark, Alexandra Vikström och Anna K Sjögren (halvtid) har tagit sig an deras arbetsuppgifter. Nedan kommer en liten presentation av tre av våra medarbetare som varit med längst (i nästa nummer presenteras några fler). SOFIA NILSSON basar i provköket. Hon har en gedigen matbakgrund från såväl stjärnkrog som kostvetarutbildning. Sofia lagar allt som hamnar i tidningen – både en och två och ibland tre gånger. Hon har sin egen Curry-sida och bidrar även till många andra recept i tidningen. LINA WALLENTINSON har redaktörat i tio år på Buffé. Var före det chefredaktör på en restaurangtidning. Linas penna fångar ofta spännande nyheter inom krogvärlden men även andra intressanta trender. Har nyligen gett ut en bok om att grodda, »Groddar, skott & mikrogrönt«, och gräver sig gärna ner i myllan och reder ut fakta om såväl teff och korn som kollagen och oumph. NINA OLSSON är AD, alltså chef för formen och layouten. Hon är konstutbildad i såväl Sverige som England, nu bosatt i Nederländerna. Med dagens teknik är det inget hinder. Ninas matintresse har resulterat i Instagramkontot »nourish_atelier« med över hundratusen följare och flera kokböcker. Snart släpps »Bowls of Goodness« på svenska. B UFFÉ 5 • 2 0 1 7 3 18 21 22 28 32 39 Majspaning Grillfavoriter på nytt sätt Mötet: Holy Smoke BBQ Grönt till grillat Martins gröna burgare Sofi as curry Buff élabbet: Maränglycka Tjugofyra–sju Macka extra allt Franskt sött Tävla om 50 matcheckar sidan 39 48 recept