Buffé 1
lektioner Tio – i ett bättre sätt att äta Slopa s
uperfoods och mirakeldieter och satsa på sunt förnuft, medvetna val och rejäla råvaror. Vi listar tio tidlösa riktlinjer för ett bättre ätande där hälsan kommer på köpet. För Mai-Lis Hellénius är hållbart ett DET ÄR LÄTT att stressas av nyhetsrapporteringen kring livsmedel. Lösryckta rön presenteras på ett sätt som lätt leder till stress och ångest. Ställd inför ett ständigt flöde av nya dieter är det svårt att veta vem eller vad man ska tro på. Alla lovar lika gott – på helt motsatta sätt. Enligt en undersökning från branschorganisationen Livsmedelsföretagen följer fyra av tio svenskar en diet. Något som Mai-Lis Hellénius, professor, överläkare och chef för en mottagning inriktad på kopplingen matmotion-hälsa vid Karolinska Institutet, ställer sig kritisk till. – Ur mitt perspektiv känns det lite tragiskt att så många svenskar följer dieter. Att följa en diet är inte samma sak som att leva hälsosamt. Det kan vara tvärtom, säger hon. 13 BUFFÉ #04/2018 nyckelord. Vardagsmotion och vettiga matvanor som håller över tid är avgörande byggstenar. Det är inte antingen eller som gäller. Inte bara det ena eller andra. Att lägga de radikala lösningarna åt sidan och istället satsa på riktig, god mat är inte bara enkelt och hållbart. Mycket tyder också på att det är det bästa vi kan göra. En hållning som blir allt vanligare, med stöd från vetenskapligt håll, är att det är helheten som räknas. Växelverkan mellan olika livsmedel lyfts fram, liksom betydelse av att sitta ned och äta tillsammans med andra. Ett gott mål mättar mer än bara magen. Det låter simpelt, men i grund och botten är det ju faktiskt just så enkelt. Mat är så mycket mer än näring. Vi delar måltider med nära och kära och njuter av smakerna. Med en generös helhetssyn som utgångspunkt kommer hälsan på köpet. Buffé listar tio nygamla val som gör gott för både kroppen och sinnet. » TEXT JENNY DAMBERG RECEPT OCH STYLING YLVA BERGQVIST FOTO MATILDA LINDEBLAD