Buffé 1
TREND TIPS! › KOMBUCHA PIÑA COLADA Drinken passar
till fräsch mat med tydlig syra. Har du ingen cocktailshaker går det bra att använda en glasburk med lock. 2 DRINKAR / 15 MIN INGREDIENSER 8 cl ananasjuice 6 cl kokosvatten 2 cl agavesirap 16 cl naturell kombucha is färsk koriander till garnering GÖR SÅ HÄR 1. Häll alla ingredienser utom kombuchan i en cocktailshaker med is. Skaka ca 5 sekunder. 2. Sila ner drinken i två vinglas fyllda med is. Toppa med kombucha och rör om försiktigt. Garnera med koriander. Kombucha är en jäst, ibland smaksatt dryck baserad på te och finns att köpa i många mat- och hälsokostbutiker. Även om det funnits alkoholfria alternativ länge har dryckerna ofta varit ganska söta. Både läsk, juice och must kan vara fantastiska måltidsdrycker, men blir ibland väl söta att dricka genom en hel måltid. Kanske just därför har producenterna av alkoholfritt under senare år varit särskilt kreativa när det gäller dryck som inte är så söt. Det kan handla om att välja råvaror som inte är söta – till exempel te och örter – eller om att få ner sötman i drycken genom tillverkningsprocessen. Matthias Lehner EN TYDLIG MÅLSÄTTNING för kombuchaproducenten Roots Kombucha i Malmö har varit att hitta den perfekta balansen mellan syra och sötma i sina drycker. Företaget startades av två unga doktorer med gemensam passion för jäsningsprocesser, som träffades på Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala. Idag håller de till i gallerian Mitt Möllan, nära Möllevångstorget i Malmö. Eftersom det inte finns någon lagstiftning kring hur en kombucha ska smaka, skiljer sig stil och smak ganska radikalt från märke till märke. En del liknar söt läsk, andra har en hög, nästan vinägerlik syra. Olika producenter har också olika filosofier kring smaksättningen. 26 BUFFÉ #04/2018 – Vi håller oss borta från traditionella smaker för alkoholfria drycker, som hallon och jordgubb, säger Matthias Lehner, en av grundarna av Roots Kombucha. Det ökar risktagandet, men vi kan tillåta oss att experimentera eftersom vi har en tillverkningsprocess som gör det möjligt att först testköra nya smaker. Roots Kombucha har flera mer udda smaker i sortimentet, som gurkmeja, älggräs, salvia/honung och kaffe. Många idéer kommer från Matthias kollega, Nick Rosenstock, som är biolog i grunden och som har haft kolonilott i många år. Matthias tycker att deras kombucha med salvia/ honung matchar lite tyngre maträtter med rött kött medan kaffesmaken passar till efterrätter med choklad. – Kaffesmaken är den mest nischade av våra smaker, det är ingen storsäljare, men har en trogen kundkrets, säger Matthias. De allt bättre valmöjligheterna för den som vill dricka alkoholfritt går hand i hand med vårt ökade intresse för hur mat och dryck påverkar hälsan och prestationsförmågan. Vi har också blivit mer lyhörda för vad andra väljer att äta och dricka eller inte äta och dricka. När vi bjuder på middag eller går ut och äter är vi medvetna om att det inte bara är kvällens bilförare, nyktra