Buffé 1
HÄLSA STEKTA BANANER MED CHOKLADKOLAGRÄDDE 4 PERS
ONER / 15 MIN INGREDIENSER 1 dl dulche de leche eller karamelliserad mjölk 2 dl vispgrädde 1 msk kakao 3 små bananer ca ¾ dl rörsocker smör till stekning riven mörk choklad, kakaonibs, kokosflakes och/eller hackade nötter till topping GÖR SÅ HÄR 1. Vispa dulche de lechen med ca 2 msk av grädden så att den blir slät. Vispa resten av grädden fluffig med kakaon. Vänd ner dulce de lechen i grädden. 2. Skala och dela bananerna på längden. Vänd bitarna i socker och stek dem i rikligt med smör tills de får lite färg. Lägg bananerna på ett fat. 3. Vispa ner ca 2 msk vatten i stekpannan och koka ihop till en kola. Häll den över bananerna. Strö över valfri topping. Servera direkt med chokladkolagrädden. › 9 ATT NJUTA ÄR NYTTIGT Det är nyttigt att njuta. Att äta och dricka gott är, av evolutionära skäl, starkt förknippat med känslor av tillfredsställelse och lycka. Ett sätt att göra livet roligare. Men för att det roliga ska tjäna nyttiga syften måste det till pauser mellan höjdpunkterna. Kanske kan vi lära oss av barnen på den här punkten. På 60-talet blev lördagsgodis ett fenomen sedan det framkommit att dagligt småätande orsakade betydligt värre kariesangrepp än enstaka sockerintag. Det är inte bara tänderna utan kroppen i stort som är dåligt rustad för de sockermängder vi äter idag. Fram till rätt nyligen var honung det sötaste vi kunde få tag i. Tricket är att begränsa antal tillfällen och se det söta som njutning istället för vardag. Välj exempelvis naturell yoghurt och osötade flingor till frukost så får du utrymme att unna dig en dessert också. T 10 VISSTE DU ATT enligt en färsk rapport från University of Vermont är risken att dö i förtid 13% lägre för de som regelbundet äter chili? KRYDDA! Historiskt sett har kryddor varit så dyrbara och åtråvärda att kampen om dem lett till krig. Idag kan vi välja förhållandevis fritt hur vi vill smaksätta vår mat. Och vi har allt att vinna på att göra det! Färska örter livar upp den enklaste anrättning. Persilja går fint ihop med det mesta och är rik på C-vitamin. Chili ger hetta och värme som sprider sig inombords. Färsk ingefära sägs öka blodflödet i kroppen och färsk gurkmeja innehåller kurkumin, ett ämne som i kliniska studier har visat sig ha positiva effekter vid bland annat Alzheimers. Och allt det här är ändå inte huvudanledningen till att krydda – det är smaken. Kryddor kan inte bara höja maten till nya nivåer, de kan också vara nyckeln till att äta bättre. Ett smakrikt kryddsmör till grönsaker, fisk eller bönor kan tillfredsställa de mest skeptiska och kryddor som kakao och kardemumma gör underverk för smaken på smoothies och havregrynsgröt. Dessutom kan en bra balans av kryddor göra att du kan dra ned på saltet. Recept på Apelsinkryddsmör, Citonkryddsmör och Limekryddsmör och hittar du på buffe.se. 18 BUFFÉ #04/2018 TIPS! Istället för bananer kan du steka skivad ananas. Hoppa i så fall över kakaon i grädden och servera bara kolagrädde till. › E H S I . T T A R E C E P P Å B U F F E