Buffé 1
HÄLSA 3 VISSTE DU ATT blåmusslor hjälper till att
rena vattnet från skadligt kväve och fosfor? TA DEL AV ALLT DET GODA FRÅN HAVET Havet är både djupt och rikt. Genom att vidga våra vyer, även när det gäller det som finns under ytan har vi mycket att vinna. Överlag bör vi enligt Livsmedelsverket äta mer fisk, särskilt feta sorter som lax och makrill som har en hög halt av omega-3-fetter, nödvändiga för hjärnans utveckling och funktion. Även d-vitamin, jod och selen finns i hög grad i både fisk och skaldjur. Vissa fiskbestånd är kraftigt utfiskade. Håll därför utkik efter fisk och skaldjur märkt med MSC (för viltfångad havsmat), ASC (för odlad havsmat) eller KRAV för ett hållbart val. BLÅMUSSLOR I CURRYBULJONG MED ROSTAD LÖK 4 PERSONER / 45 MIN INGREDIENSER 1 kg färska blåmusslor 3 schalottenlökar 2 vitlöksklyftor 3 citrongrässtjälkar 1 tsk curry 1 msk färskpressad limejuice 2 msk konc kyckling- eller grönsaksfond 6 dl vatten 2 tsk fisksås 4 msk rostad lök 1 tsk finrivet limeskal smör strimlad salladslök och koriander till garnering nudlar eller ris till servering GÖR SÅ HÄR 1. Skölj och rensa musslorna. Släng dem som är trasiga. Är de är någon som öppnat sig knacka den försiktigt mot köksbänken. Stänger den sig inte släng den. Skala och finhacka lök och vitlök. Ta bort det yttersta bladet på citrongrässtjälkarna och hacka dem fint. 2. Fräs löken och citrongräset i 2 msk smör tills det mjuknat. Tillsätt curryn och fräs ytterligare några minuter. Häll i limejuice, fond och vatten, låt koka upp. 3. Lägg i musslorna och fisksåsen, sätt på ett lock. Ånga musslorna 3–5 minuter tills de öppnat sig. Släng de musslor som inte har öppnat sig. 4. Lägg upp musslorna i fyra djupa tallrikar och låt buljongen koka upp igen. Tillsätt 25 g smör och mixa ihop. Häll såsen över musslorna. 5. Toppa med rostad lök, limeskal, salladslök och koriander. Servera med nudlar eller ris. TIPS! BURGARE MED KIMCHIMAJONNÄS PÅ SURDEGSBRÖD 4 PERSONER / 30 MIN INGREDIENSER 600 g sötpotatis 1 dl kimchi 1 dl majonnäs 2 tomater 4 salladsblad 500 g nötfärs 4 skivor ost 8 skivor surdegsbröd rapsolja salt och svartpeppar koriander och skivad rödlök att toppa med GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 225°C. Tvätta eller skala sötpotatisen och skär i klyftor. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt och blanda med 2 msk olja, ½ tsk salt och 1 krm peppar. 2. Rosta i mitten av ugnen 15–20 minuter tills de fått fin färg. Rör om då och då. 3. Hacka kimchin och blanda med majonnäsen. Skiva tomaterna och skölj salladen. 4. Forma färsen till 4 burgare och krydda med salt och peppar. Stek i 2 msk olja några minuter per sida. Lägg på osten mot slutet så den smälter. Rosta brödet. 5. Montera hamburgarna med bröd, sallad, tomat, burgare och kimchimajonnäs. Toppa med koriander och lök. Servera med sötpotatisklyftorna och extra kimchimajonnäs. › Har du testat mjölksyrade grönsaker som surkål eller kimchi? Mjölksyrningen gör det lättare för kroppen att ta upp de vitaminer och mineraler som finns i det gröna. TÄNK PÅ TARMEN TIPS! Byt ut 200 g av färsen till samma mängd riven mjuk tofu. Blanda och forma till burgare. 15 BUFFÉ #04/2018 4 Länge var hållningen att bakterier skulle hållas så långt borta som möjligt – trots att allt vi äter och dricker innehåller bakterier. Nu vet vi bättre. Tarmens mikroorganismer behöver många olika material att jobba med. Det gör tarmfloran mångfacetterad, vilket har visat sig stärka immunförsvaret och minska risken för allergier. Ännu mer revolutionerande är de rön som tyder på att en varierad tarmflora kan vara till nytta vid psykiska tillstånd som depression. Tarmens bästa vänner är fiberrika grönsaker, rotfrukter, lök, frukt och bär liksom mjölksyrade grönsaker. Syrade mejeriprodukter som yoghurt och fil är bra och i bröddisken är fullkorn och surdegsbröd att föredra. » ›