Buffé 1
APRIL I kokbokshyllan Vegomejerier Emelie Holm 3
x sparris NU ÄR VÅREN äntligen här och med den de efterlängtade sparristiderna. Denna klorofyllgröna primör är fantastisk tillsammans med salta mejeriprodukter – brynt smör, nyslagen hollandaise eller färskriven parmesan. Men möjligheterna slutar inte där. Vi tipsar om tre sätt att äta sparris bortom klassikerna. Recepten hittar du på buffe.se! 1. SPARRIS MED MISOSMÖR Blanda en del misopaste med två delar smör så får du ett härligt misosmör som höjer smaken på allt från lättkokt sparris till grillat eller äggröra. 2. DILLPICKLAD SPARRIS Bevara sparrisen för framtiden och pickla den med ättika, socker, vatten och dillfrön. Lagen passar även bra till grönsaker som polkabeta, blomkål, fänkål eller rädisor. 3. SPARRIS MED JORDNÖTSDRESSING Det kan kännas som en oväntad kombination, men sparrisens mättade smak passar väldigt bra tillsammans med en jordnötsdressing med sydostasiatiska smaker på olja, lime, soja och rostade jordnötter. Aska Fredrik Berselius Fredrik Berselius, kocken bakom New York-restaurangen Aska, är kanske ett okänt namn här hemma, men internationellt är han allt annat än doldis. Nu samlar han de bästa recepten från Aska i en kokbok med samma namn, utgiven på brittiska förlaget Phaidon. Är du nyfiken på hur man enkelt gör alternativ till mejeriprodukter av nötter, frön och gryn hemma? Näringsterapeuten och kokboksförfattaren Emelie Holm har svaret. I nya boken Vegomejerier har hon samlat recept på veganska alternativ till mjölk, smör och ost. Vi som krog har fått utmärkelsen, men det är tillsammans med alla våra leverantörer, producenter, odlare, uppfödare, jägare, spannmålsodlare och så vidare som vi fått stjärnan. Filip Fastén om att stjärnan hans och Joel Åhlins restaurang Agrikultur fått av Guide Michelin egentligen var en gruppinsats. 32 Så många Michelinstjärnor har Sverige totalt efter att Guide Michelin tillkännagav årets rankning tidigare i år. Störst skräll var att Frantzén, kocken Björn Frantzéns självbetitlade restaurang, blev först i Sverige med tre stjärnor bara ett halvår efter att den slagit upp dörrarna på ny adress i Stockholm. Dessutom stod det klart att Sverige nu går om Danmark som det nordiska land med flest Michelinstjärnor totalt sett. 8 BUFFÉ #04/2018 Grilla grönt Malin Landqvist Låt grönsakerna spela huvudrollen på grillen i sommar! I Grilla grönt ryms handfasta råd med över åttio recept på alla tänkbara komponenter i en grön grillmåltid. Vad sägs om till exempel grillad kålrot med smör och mandel? “