Buffé 1
Bakom kulisserna under arbetet med nya numret. Le
dare LEDARE & MEDARBETARE KARIN STRÖM Journalist Förutom journalist kan Karin Ström titulera sig läkarstudent, författare och musiker. I det här numret har hon intervjuat Prins Daniel om hälsa, jämlikhet och Generation Pep. Vad är det bästa med våren? – När ljuset kommer tillbaka och dagarna blir längre vill man sluta kura hemma och tar tag i sitt sociala liv igen. Man får förnyad lust till middagar och matlagning, det tycker jag är härligt. Vad betyder det egentligen att äta hälsosamt? MATILDA LINDEBLAD Matfotograf Ända sedan hon lämnade modebranschen till förmån för matvärlden år 2002 har Matilda Lindeblad varit dedikerad matfotografiet. Till det här numret har hon tagit bilderna till Tio lektioner i ett bättre sätt att äta på sidorna 12–18. ÄR DET ATT hitta en egen kompass att äta efter som stjärnkocken Marcus Samuelsson föreslår? Eller att äta allt, men inte jämt, som Prins Daniel förespråkar? Eller handlar det om helheten, som mycket forskning pekar på? I det här numret tittar vi bortom superfoods och mirakeldieter för att hitta det som gör gott från grunden – och som funkar över tid. Det kan handla om så enkla saker som att våga vidga sina vyer, att äta tillsammans med andra och att komma ihåg att njuta, men som kan göra stor skillnad både i längden och i stunden. FÖR OSS HANDLAR bra mat om näring både för kroppen och sinnet. När vi äter sådant som vi tycker om och tar oss tid att njuta av smakerna så mättar vi mer än bara magen, det kan också väcka känslor av tillfredsställelse och lycka. Äter vi dessutom tillsammans med andra så kan det minska stress och öka den sociala gemenskapen, något som också visat sig ha positiva effekter på hälsan. I DET HÄR numret så bjuder vi också på en intervju med Prins Daniel om hälsa, jämlikhet och Generation Pep, ett reportage om den växande vurmen för alkoholfritt och Therese Elgquists fantastiska recept på zucchinigröt. Med hopp om en smakrik och hälsosam vår för er alla. Redaktionen / FÖR ALLA På buffe.se hittar du information om vad alla recept innehåller och tips på hur du kan laga dem utan gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Hur gör du för att balansera träning och hälsa i vardagen? – Jag prioriterar och sätter medvetet av tid för träning, det får mig att må bra och ger mig energi. Att njuta av mat är också en viktig del av mitt liv. Jag väljer mat med omtanke och äter gärna efter säsong. Vad är det bästa med våren? – Primörerna, och allra mest längtar jag efter rabarbersaft och den färska löken. PER STYREGÅRD Journalist När han inte skriver för tidningar och magasin, pratar i poddar eller håller i workshops om mat och dryck så jobbar Per Styregård som dryckesredaktör här på Buffé. Till det här numret har han skrivit reportaget om alkoholfritt på sidorna 24-27. Hur gör du för att balansera träning och hälsa i vardagen? – Jag försöker träna lite oftare och äta lite mindre. Vad är det bästa med våren? – Jag älskar när ramslöken och rabarbern kommer. Och när citronverbenaplantorna dyker upp i affären som jag kan brygga te av på kvällen. 4 BUFFÉ #04/2018