Buffé 1
TREND Blir vi bättre på att kombinera alkoholfria
drycker med mat ökar våra valmöjligheter. Richard Man Moa Gürbüzer Richard Man alkoholister och gravida som vill dricka alkoholfritt. Många väljer bort alkohol av religiösa, moraliska eller etiska skäl, på grund av allergi eller av hälsoskäl. Andra har valt att aldrig dricka alkohol över huvud taget, har en vit månad eller är helt enkelt sugna på tonic istället för rödvin. GEMENSAMT FÖR DE ALLRA FLESTA är att inte vilja tumma på smakupplevelsen bara för att de väljer bort alkohol. Och allt oftare infrias just den förhoppningen av de allt fler och skickligare producenterna som fokuserar på alkoholfritt. Moa Gürbüzer är hjärnan bakom företaget MRG Wines som satsat stort på alkoholfria viner. I hennes tidigare yrkesroll som familjeterapeut kom hon i kontakt med utsatta familjer där alkohol bidragit till situationen, något som inspirerade henne att satsa på alkoholfritt. Hennes första produkt, ett avalkoholiserat, mousserande vin som frontas av champagneexperten Richard Juhlin, har följts av flera viner, både stilla och mousserande. Dryckerna säljer mest i Norden, men exporten ökar, mycket tack vare onlineförsäljning. – Nu är vi marknadsledande i Sverige och Norden inom alkoholfritt mousserande. Men vi finns i 15 länder, även om volymerna inte är så stora, säger Moa. Av allt att döma ser framtiden ljus ut både för konsumenter och producenter av alkoholfritt, och Moa Gürbüzer är inte rädd för konkurrens. Snarare uppmuntrar hon andra att göra gemensam sak med henne. Hon har nämligen andra drivkrafter: – Jag säljer inte en produkt, utan en värdering. / 27 BUFFÉ #04/2018 GÖR SÅ HÄR 1. Blanda alla ingredienser utom sodavatten och häll i ett rocksglas. Fyll på med is och toppa med sodavatten. Garnera med skivad blodgrape och rosmarin. TIPS! Har du ingen kolsyremaskin? Det går lika bra med vanligt sodavatten eller kolsyrat vatten! APERITIVO Perfekt att servera till minglet eller som fördrink. Den passar dessutom fint tillsammans med småplock som hårda ostar och charkuterier. Sanbitter finns att köpa på Systembolaget. 2 DRINKAR / 15 MIN INGREDIENSER 8 cl blodgrapejuice 2 cl koncentrerad svartvinbärssaft 10 cl sanbitter 12 cl rosmarinsodavatten (se recept) eller kolsyrat vatten skivad blodgrape och rosmarinkvist till garnering Rosmarinsodavatten Lägg 6 rosmarinkvistar i en tillbringare med 50 cl vatten. Täck med plastfolie och ställ i kylen 3 – 4 timmar. Lyft upp kvistarna och häll rosmarinvattnet i en sodastreamflaska. Kolsyra vattnet rikligt.