Buffé 1
HÄLSA 7 TILLSAMMANS ÄR BÄTTRE Mat mättar. Men en
måltid kan göra mycket mer än så. Att regelbundet äta tillsammans och undvika stress har visat sig vara nyckelfaktorer för ett långt liv. Under tidigt 2000-tal identifierade europeiska forskare ett antal zoner världen över där befolkningen blir äldre än på andra ställen och där livsstilssjukdomar som hjärtsjukdomar, diabetes, demens och cancer är mindre vanliga. Förklaringen tros vara en kombination av en till stora delar vegetarisk kost, lite alkohol, vardagsmotion – och en stark social gemenskap. Det förklarar vetenskapsjournalisten Henrik Ennart som tillsammans med kocken Niklas Ekstedt skrivit kokboken Den blå maten. – Något som man slås av i alla de här områdena är att folk är rätt coola. De har en förmåga att koppa av, de umgås mycket, de är inte så noga med tider, säger Henrik Ennart. Så ta dig tid att sitta ned när du äter, lägg undan mobilen och fokusera på smakerna och ditt sällskap – du får inte bara en avkopplande stund utan kommer också att känna mättnad innan du hinner äta för mycket. TIPS! Ställ gärna fram skålar med olika topping och låt alla runt bordet välja själva. ROTFRUKTSRÅRAKOR 4 PERSONER / 30 MIN INGREDIENSER 500 g potatis 100 g rotselleri 200 g morot 1 gul lök 1½ msk majsstärkelse 1 tsk salt ½ tsk svartpeppar smör och olja till stekning Topping 2 avokador ½ påse blandsallad, à 65 g 3 dl frysta, tinade majskorn 2 dl gräddfil 2 dl riven ost ca ½ dl inlagda jalapeños 1 kruka koriander GÖR SÅ HÄR 1. Skala potatis, rotselleri och morot. Riv grovt och krama ur vätskan. Skala och skiva löken tunt. 2. Blanda rivet med löken, majsstärkelsen, salt och peppar i en bunke. Stek ca 12 små rårakor i rikligt med smör och olja tills de är frasiga. Håll gärna rårakorna varma på en plåt i ugnen medan du steker resten. 3. Dela, kärna ur och gröp ur avokadon. Skär i skivor. Toppa rårakorna med sallad, avokado, majs, gräddfil, riven ost, jalapeños och koriander. TIPS PÅ ANDRA TOPPINGAR! Koreansk råraka Kimchi, sallad, strimlad salladslök, majonnäs, rostade sesamfrön och pocherat ägg. Svensk råraka Keso eller kvarg, rårörda lingon, rårivna morötter och spenat. ÄT KÖTT SOM 8 MORMORSMOR GJORDE Kött brukade vara en lyx. Så är det inte längre. Men både hälsa och klimat har mycket att vinna på att vi ser på kött med större vördnad. Låt kött och charkuterier vara något extra, istället för själva basen. I rätter som ärtsoppa med fläsk är fläsket en liten, men självklar del. En risotto blir fulländad med lite smulad bacon över. Även när det kommer till råvaror finns mycket att hämta i äldre kokböcker. Många av de styckdetaljer som har fått maka på sig är extremt näringsrika. Lever, hjärta och blod innehåller betydligt mer vitaminer och järn än ”vanligt” kött. Är steget till en ren levergryta för stort – testa att hacka ner lite kycklinglever i köttfärssåsen! Recept på Bolognese med kycklinglever hittar du på buffe.se. 17 BUFFÉ #04/2018 »