Buffé 1
SETT I FLÖDET Den senaste gröttrenden (ja, det gå
r trender inom gröt) tar den klassiska frukosten långt bortom havregryn och hallonsylt. AV SONJA NETTELBLADT RECEPT & FOTO THERESE ELGQUIST Matigare gröt DE SENASTE ÅREN HAR KOCKAR, matbloggare och grötälskare börjat tänja på gränsen för vad en skål gröt kan vara. Med inspiration från sydostasiens congee, amerikanska grits eller italiensk risotto varieras de typiska havregrynen med exempelvis korn, ris, farro och quinoa, och toppings som är allt annat än söta. Vad sägs om exempelvis rökt skinka, hollandaisesås och pocherade ägg eller rostad sötpotatis och krispiga ärtskott? Smaksatt med buljong, soja eller chilisås passar den matiga gröten lika bra som en mättande start på dagen som till lunch eller middag. – Det tar fem minuter att laga, är mättande, näringsrikt och går att variera efter det som finns hemma, säger matkreatören och kokboksförfattaren Therese Elgquist på frågan om varför hon älskar matig gröt. – Börja med att byta ut söta toppings mot salta, och kryddor som kardemumma och kanel mot mer matiga som ingefära. Vill du göra själva gröten mer matig kan du riva ner zucchini eller morot. Toppa gärna med olika texturer och smaker och tänk utanför boxen – det mesta funkar! / THERESE ELGQUIST BOR: Göteborg GÖR: Matkreatör, stylist och kokboksförfattare. Bloggar på thereseelgquist.com och instagrammar på @thereseelgquist. AKTUELL MED: Kokboken The new green salad (Bonnier Fakta) kom 2017. Släpper ny kokbok i augusti. ZUCCHINIGRÖT 2 PERSONER / 30 MIN INGREDIENSER 2 dl havregryn 2 dl finriven zucchini 4 dl vatten salt Topping ½ dl helt bovete 4 svartkål- eller grönkålsblad 2 tsk olivolja 1 skivad avokado 2 mjukkokta eller pocherade ägg flingsalt ev rödbetsgroddar att toppa med GÖR SÅ HÄR 1. Lägg bovetet i en finmaskig sil och skölj med 1 liter kokande vatten. Låt rinna av. Rosta bovetet i en torr stekpanna på medelvärme tills det är gyllene och krispigt. 2. Skär bort stammen från kålen och bryt bladen i mindre bitar. Massera kålen med olivoljan. 4. Koka upp havregryn, zucchini, vatten och 2 krm salt i en kastrull. Låt koka till en krämig gröt, ca 3 minuter. 5. Häll upp gröten i två skålar. Toppa med ägg, avokado, kål och ev rödbetsgroddar. Strö över bovetet och lite flingsalt. TIPS! Testa också att riva ner rödbetor i gröten. @LNTHEMOODFORFOOD @SNIXYKITCHEN 37 BUFFÉ #04/2018 @JOHANNA__EMILIA