Buffé 1
HÄLSA TIPS! Marcus eget recept på bbq-krydda finn
s på buffe.se! MARCUS SAMUELSSON ÅLDER: 48. BOR: New York. AKTUELL MED: Spelar just nu in tv-programmet No passport required för den amerikanska kanalen PBS. INSTAGRAM: @marcuscooks GRILLADE LÖKAR MED ROSTAD JORDNÖTSKRÄM & PICKLAD KÅLRABBI 4 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER ” Hitta din egen kompass Vad fyller träning för funktion i ditt liv? – För mig innebär träning både ett sätt att få en paus, vara för mig själv och tänka, och ett sätt att vara social. Så jag brukar träna på två sätt – antingen helt själv, då jag ofta springer med musik eller en podd i hörlurarna, eller tillsammans med andra, som att spela fotboll. Hur tänker du kring mat och hälsa? – Som kock så är du nog inte ett bra exempel på hur man ska äta, du 2 rödlökar 2 silverlökar 4 salladslökar ½ tsk salt 2 tsk bbq-krydda ½ dl hackade salta jordnötter smakar ju av saker hela tiden och får nästan aldrig något lugn i mun och mage. Men något som jag tror är viktigt är att hitta sin egen kompass att äta efter. Relationen till mat är ju den längsta relation du kommer att ha, så det är bra att hitta en riktning som funkar. Det är inte alltid enkelt, särskilt inte när det finns så många motpoler av information, men man får försöka hitta sina egna röster att lyssna till. Det kan handla om att äta mindre rött kött, laga mer fisk eller äta vegetariskt två dagar i veckan. Hur hittar man sin kompass för träning? – Både mat och träning är ju väldigt personligt, så jag tror att man får gå på vad man tycker är roligt och vad som passar ens rytm, familjesituation och vardag. Är du inte passionerad så kommer du att lägga av. Bara för att alla kör soulcycle eller yoga behöver inte det betyda att det är något för dig. Våga testa något nytt och ge det i alla fall ett halvår! / 30 BUFFÉ #04/2018 krasse och färsk koriander till garnering Picklad kålrabbi 1 kålrabbi, ca 350 g 3 dl vatten 2 dl strösocker 1 dl ättiksprit 12% Jordnötssås 1 riven vitlöksklyfta ½ skivad röd chili 1 krm malen spiskummin 1 krm malen koriander 1 msk rapsolja 2 ½ dl rostade salta jordnötter 2 msk färskpressad limejuice ½ tsk sesamolja 1 msk flytande honung ½ dl vatten 1 krm salt GÖR SÅ HÄR 1. Picklad kålrabbi: Ansa och skala kålrabbin. Skiva tunt, gärna på mandolin. Koka upp vatten, socker och ättika. Häll den varma lagen över kålrabbin. Låt stå minst 1 timme innan servering. 2. Jordnötssås: Fräs vitlök, chili, spiskummin och koriander i oljan ca 2 minuter tills de får lite färg. Mixa fräset tillsammans med jordnötter, limejuice, sesamolja, honung, vatten och salt till en slät kräm i en matberedare. Tillsätt ev mer vatten om det behövs. 3. Sätt ugnen på 175°C. Skala röd- och silverlöken. Skär varje lök i fyra bitar. Ansa och skölj salladslöken. Grilla eller stek röd och silverlökarna på hög temperatur runtom tills de får lite färg. Krydda med salt och lägg i en ugnsform. Baka i ugnen ca 20 minuter, tills de är mjuka. 4. Grilla eller stek salladslöken några minuter tills den får lite färg och mjuknar. Blanda alla lökar med bbq-kryddan. 5. Bred ut jordnötskrämen på ett fat. Fördela löken och kålrabbin över. Strö över krasse, koriander och jordnötter.