Buffé 1
HÄLSA TORSKCEVICHE MED AVOKADOKRÄM 4 PERSONER / 4
5 MIN INGREDIENSER 400 g torskryggfilé 3 avokador 1 liten grön paprika ½ grön chili 1 kruka koriander ½ msk finrivet limeskal 1 tsk chiliflakes 1 msk vita sesamfrön 2 tsk färskpressad limejuice salt FRIDA RONGE ÅLDER: 33. BOR: Hornstull i Stockholm. GÖR: Culinary Director på TAK & UNN. AKTUELL MED: Retreat i Costa Rica med Freddie Meadows Getaways. INSTAGRAM: @fridaronge salladsblad eller friterade wontonark till servering (se tips) Dressing 1 tsk finhackad schalottenlök ½ finhackad röd chilifrukt 1 ½ msk fisksås 2 ½ msk färskpressad limejuice 1 msk strösocker 2 msk vitvinsvinäger 1 msk vatten GÖR SÅ HÄR ” Börja med små steg Har du alltid tränat? – Jag har alltid varit aktiv och var en hästtjej när jag var liten. Men i gymnasiet började jag jobba kvällar och kom ifrån hästlivet. År 2010 började jag träna med personlig tränare för att hitta tillbaka till en rutin. Ju äldre jag blir desto mer fokuserar jag på hälsan snarare än att komma i en blåsa…. Träning blir också ett sätt att stänga ute stress och förväntningar. Just nu är jag inne på yoga och träning som ger puls, från att jogga till skidåkning, cykling eller vandring. Vad äter du för kost som komplement till träningen? – Ägg är något som alltid finns i kylskåpet, jag älskar det i alla former. Sedan är jag ett stort fan av rå fisk, antingen syrad som i ceviche eller halstrad med soja. Jag gillar också mat som går snabbt. Med min livsstil har jag sällan tid med långkok, istället blir det mat som tar tio minuter, en kvart. Vad är ditt bästa tips till någon som vill leva mer hälsosamt? – Framförallt att man inte ska göra en totalomvändning. Släng inte bara ut alla kolhydrater med en gång för då kommer det att spricka. Börja med små mål, gör en hållbar plan och öka successivt. Det lustiga är att det snart kommer kännas helt naturligt. Och då kan du inte vara utan varken träning eller fina råvaror! / 31 BUFFÉ #04/2018 1. Skär fisken i cm-stora tärningar. Blanda med 2 krm salt och låt stå i rumstemperatur 20 minuter. Dela, kärna ur och gröp ur 1 avokado. Skär avokado och paprika i cm-stora tärningar. Finhacka den gröna chilin. Hacka hälften av koriandern. 2. Mortla limeskal, chiliflakes och sesamfrön och ställ undan. Rör ihop alla ingredienser till dressingen. 3. Blanda fisk, avokado, paprika, chili och hackad koriander med dressingen. Låt stå 10 minuter i rumstemperatur. 4. Dela, kärna ur och gröp ur resten av avokadorna. Mosa fint och blanda med 1 krm salt, limejuice och hälften av sesamfröblandningen. 5. Toppa cevichen och avokadokrämen med koriander och resten av sesamfröblandningen. Servera med salladsblad eller friterade wontonark. TIPS! Fritera wontonark i 160–170 gradig olja tills de får lite färg och servera till. »