Buffé 1
TREND Sobert & smakrikt Idag har de alkoholfria d
ryckerna gått från att stå bortglömda på sista sidan i menyn till att spela huvudrollen för många producenter, sommelierer och krogar. JAG KÖR, VAD HAR NI FÖR ALKOHOLFRITT att dricka? Det finns apelsinjuice, läsk och mineralvatten, blir svaret. För bara tio år sedan var detta den vanligaste responsen på krogen när jag ville dricka alkoholfritt. Hade jag tur fanns även äppeljuice och ginger ale. Men bara under de senaste åren har det alkoholfria utbudet av dryck exploderat. Inte bara på krogen, utan i livsmedelshandeln, på kaféer, snabbmatskedjor och barer. Det finns till och med specialaffärer för alkoholfria och lågalkoholhaltiga drycker. Urvalet av öl har vuxit snabbast. Först blev hyllorna med lättöl och folköl mer välsorterade, med olika typer av lager, pilsner, bitter, IPA, APA, saison, stout och porter. Sedan breddades även sortimentet av helt alkoholfri öl. Både små och stora bryggerier 24 BUFFÉ #04/2018 har hakat på trenden, och idag har de flesta av dem öl med låg alkoholhalt i sortimentet. Andra dryckeskategorier har också fått en ordentlig skjuts. Söta och torra isteer med smaksättning, tonic och soda i olika stil, jästa drycker som kombucha och ingefärsöl liksom juice och must från olika råvaror, rena eller smaksatta med frukt, bär, örter och kryddor. Bokförlagen har också hakat på, och i vissa fall även satt trenden kring alkoholfritt. En bok, som släpps i juni, heter Alkoholfritt och är skriven av sommelieren och bartendern Richard Man. Han var också en av initiativtagarna bakom cocktailbaren på Fotografiska i Stockholm, som var tidigt ute med att servera sina cocktails alkoholfria – med möjlighet att beställa spriten vid sidan av. – Mitt huvudsakliga fokus i boken är att ge guidning i hur alkoholfria drycker och drinkar kan kombineras med mat, säger Richard. Blir vi bättre på att kombinera alkoholfria drycker med mat ökar våra valmöjligheter. Vi kan balansera våra val mellan alkoholhaltiga och alkoholfria drycker och det ena behöver inte utesluta det andra. Han tror att både proffs och vanligt folk kan behöva lite hjälp på traven för att bli bekväma med att kombinera mat med alkoholfria drycker. – Egentligen kommer man långt med grundläggande kunskaper om smak som de flesta av oss har. Vi är bara inte vana att tillämpa kunskaperna på alkoholfria drycker. TEXT PER STYREGÅRD FOTO MIKAEL LUNDBLAD RECEPT RICHARD MAN