Buffé 1
stylisten tipsar Färgstark buffé för flera SKRYNK
LIGT ÄR SNYGGT Strunta i att stryka. Förstärk i stället dukens skrynkliga känsla så den får mer liv. BURKAR & BRÄDOR Använd gamla glasburkar i stället för skålar och skärbrädor eller mindre brickor i stället för fat. PUMPAPAJ MED LAGRAD OST & FRÖSTRÖSSEL FÖR 6–8 PERSONER PAJDEG 2 ½ dl vetemjöl 75 g kallt smör ¾ dl kvarg (10 %) salt, flingsalt olivolja vattenkrasse eller rucola till garnering FYLLNING 500 g butternutpumpa (ca ½ medelstor) 3 ägg 2 dl mjölk (3 %) 150 g lagrad ost (t ex riven gruyère, västerbotten eller smulad ädelost) FRÖSTRÖSSEL ½ dl pumpakärnor GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 225°C. 2. Pajdeg: redare till en smidig deg. 3. diameter. Nagga botten med en gaffel och ställ i kylen minst 30 minuter. Förgrädda pajskalet 14 ca 10 minuter i mitten av ugnen. 4. Fyllning: Dela pumpan på längden och gröp ut kärnorna med en sked. Skär pumpan i ½ cm tjocka skivor tvärs över (pumpan behöver inte skalas när den skärs tunt och bakas). 5. Lägg skivorna i ett lager på en bakpappersklädd plåt och ringla över 1 msk olja och minuter. 6. Vispa ihop ägg och mjölk och häll i pajskalet. Strö över osten. Lägg på pumpaskivorna. 7. Grädda pajen i mitten av ugnen ca 30 8. Fröströssel: Stek pumpakärnorna i ½ msk 9. Toppa pajen med pumpakärnor och vattenkrasse eller rucola vid servering. Tips! Ta vara på pumpans kärnor! minuter eller tills de är torra och knapriga. REGNBÅGSSALLAD MED TAHINIDRESSING Lek med färgerna och låt var och en blanda salladen på tallriken i stället. FÖR 4 PERSONER 100 g grönkål 200 g rödkål 2 stora morötter 1 salladslök 2 msk rostade solrosfrön olivolja flingsalt, nymalen svartpeppar TAHINIDRESSING 3 msk tahini (sesampaste) 1 msk grov fransk senap 1 msk färskpressad citronjuice eller äppelcidervinäger 1 tsk flytande honung 1 vitlöksklyfta GÖR SÅ HÄR: 1. i en stor bunke med 1 msk olja och 1 tsk händer. 2. mjuk. 3. Skala morötterna och riv eller hyvla tunt med en potatisskalare. 4. i varsin hög på ett fat. 5. Strimla salladslöken. Toppa med salladslök och solrosfrön. 6. Mixa ihop alla ingredienser till dressingen med 1 dl olja och 1 krm salt med en stavmixer. Ringla lite över och bjud resten till.