Buffé 1
NÄST SIST ICA-kort: 033-47 47 90 ICA kundservice:
020-83 33 33 (helgfri mån–fre, kl 9–15) Bufféredaktionen/växeln OTW: 08-505 562 00 Adress: Box 3265, 103 65 Stockholm Besök/Bud: Birger Jarlsgatan 61 E-post: red.buffe@otw.se Chefredaktör: Tony Wallin tony.wallin@otw.se Ansvarig utgivare: Anders Svensson Redaktörer: Lina Wallentinson, lina.wallentinson@otw.se, Alexandra Vikström, alexandra.vikstrom@otw.se Receptansvarig: Art director: Nina Olsson Formgivare: Katarina Sjöberg Webbredaktör: Allergifrågor: Elisabeth Ekstrand Hemmingsson Korrektur: Peje Hasselqvist Annonsfrågor: Pia Modin Björklund, pia.modin@ica.se Redaktionsråd: Juliana Alonso, Tony Wallin, Lina Wallentinson Produktion: OTW Communication, Repro: Done Tryck: Roto Smeets NL/028/001 På ica.se/buffe hittar du bland annat utlovat extramaterial och det digitala arkivet. Där presenteras också vinnarna i Buffés tävlingar. DÄRFÖR FÅR DU BUFFÉ! Som tack för att du hör till våra bästa kunder bjuder vi på inspiration kring vårt största glädjeämne – mat! Du får Buffé utan extra kostnad när du handlar för 1 200 kr i månaden eller mer info på ica.se. Snabba adventskakan Denna butterkaka med saffran och russin är underbart smakrik och saftig. Dessutom enkel och snabb med bakpulver i stället för jäst. RECEPT ALEXANDRA VIKSTRÖM FOTO MATILDA LINDEBLAD STYLING EMMY LUNDSTRÖM SAFFRANSBUTTERKAKA MED VANILJ Servera i stället för lussebullar. GER CA 10 BITAR Sätt ugnen på 225°C. Häll 2 påsar saffran (à ½ g) i 2½ dl mjölk (3 %). Blanda 8 dl vetemjöl (480 g), 1½ dl strösocker, 3 tsk bakpulver och 2 krm salt i en bunke. Tillsätt 150 g rumsvarmt smör i tärningar. Finfördela till en Vinn 300 kronor i matpengar! 2. Jordärtskockor bör förvaras A. Torrt B. Ljust C. Fuktigt 3. Snabba adventskakan innehåller A. Bakpulver B. Hjorthornssalt C. Jäst grynig massa. Tillsätt saffransmjölken och knåda ihop till en smidig deg. Rör ihop 100 g rumsvarmt smör, ½ dl strösocker och 1 tsk vaniljpulver till fyllningen. Dela degen i två delar. Kavla ut till två plattor, ca 30 x 40 cm. Bred på smör- och vaniljfyllningen, strö 50 VINNARE Gör så här: Tävla på ica.se/buffe, mejla svarsraden till tavling.buffe@otw.se eller skriv ner den på ett vykort och skicka till Buffé, Box 3265, 103 65 Stockholm – senast den 1 december. Vinnarna presenteras på ica.se/buffe från den 15 december. 1. Ett paket färsk jäst innehåller A. 50 miljoner jästceller B. 500 miljarder jästceller C. 5 miljarder jästceller 4. Pizza romana är från A. Rom B. Venedig C. Neapel OKTOBERNUMRETS RÄTTA RAD: 1 C, 2 C, 3 A, 4 C, 5 A Tyck Till! Många har hört av sig... Men vad tycker du om Buffé? Mejla mig och berätta på tony.wallin@otw.se. PUDRA FRAM EN SNÖIG KÄNSLA Florsocker är bra när man vill skapa en snöig effekt. Rosmarinkvistar blir till små granar. Nästan vilken kaka som helst vinner på ett tunt lager jämnt puderlager. KRYDDROSTADE KIKÄRTER Snacksiga ärter kryddade med vitlök, kanel och koriander. GER CA 3 DL 1 förp kokta kikärter (ca 380 g) Mysig middag med musslor 1 riven vitlöksklyfta 1 tsk malen kanel 1 tsk malen koriander 1 krm chiliflakes salt olivolja GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 200°C. 2. Häll av, skölj och låt kikärterna rinna av väl. 3. Blanda 2 msk olja, vitlök, kryddor och 2 krm salt i en bunke. Tillsätt kikärterna och blanda ordentligt. 4. Sprid ut dem på en bakpappersklädd plåt och rosta i mitten av ugnen ca 30 minuter eller tills de är krispiga. TÄNK UTANFÖR»SKÅLEN« Även om man inte bakar kakor så är gamla -– Det är kul att låta gästerna få varsin skål DUKA MED NATUREN Kvistar och grenar från från skogen är ofta livfulla och vackra. dekoration på bordet. Och oftast bättre än snittblommor som skymmer sikten när man ska prata med varandra. blad sprayas med guldfärg. APPLE GINGER ZING Ingefära och äpple är smaker som gillar varandra. Snyggt serverat i martiniglas. GER 4 GLAS ¾ dl konc äppeljuice 5 dl ginger ale ½ dl färskpressad citronjuice 4 rosmarinkvistar florsocker och frysta lingon till garnering GÖR SÅ HÄR: 1. Lägg äppeljuice och ginger ale i frysen 1 timme före servering så dryckerna blir riktigt kalla och ginger alen blir lite isig. 2. Pudra rosmarinkvistarna 3. Fördela äppeljuice och citronjuice i 4 martiniglas. Fyll på med ginger ale. 4. Garnera med frysta lingon och rosmarinkvistarna. Tips! Pudra strax före servering det blir fuktigt. 12 BUFFÉ 11 • 2017 Känn lugnet inför nyår, i nästa nummer får du godaste menyn, plus smart planering. över 2 dl russin och rulla ihop till två rullar. Skär rullarna i 3–4 cm tjocka bitar och placera dem med snittytan uppåt i formen. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter eller tills den 5. Snabba blomkålssoppan toppas med A. Frön B. Nötter C. Chips Nästa nummer kommer 15 december Extra gott nytt år! Hummersliders, små krispiga hasselbackare, oxfi lé och maffi g mischmasch till dessert. Det är bara nyår en gång om året – laga Stefan BUFFÉ 11 • 2017 Ekengrens smakstarka meny! Men först fi rar vi jul. Frukost med vörtfrallor, nygriljerad skinka och kryddig citrussallad. Och julmat med många gröna inslag. 39 För alla fi nns på ica.se/buff e. möte Kock-Zlatan Edin Dzemat kallas för RAD LÖK ehör som passar till mesta CA 3 DL a och skiva 2 rödlökar t. Koka upp 1½ dl ten, 1 dl strösocker h ½ dl ättiksprit. r om. Tillsätt ½ dl ljus Häll den varma lagen er löken. Låt stå i 2 mmar. Häll av lagen och ervera. kock-Zlatan av kollegorna. – Men jag är Edin, säger han, lagom ödmjukt. Medger dock att det finns sämre personer att liknas vid... Edin vann sin första tävlingen på kockskolan i Värnamo. Har sedan tävlat i Årets kock och tagit VM-silver som kapten för kocklandslaget. Han har jobbat tio år med fine dining, på såväl Noma som andra finkrogar. Satsar nu på egen matstudio i Västervik där Balkans smaker ska möta de Skandinaviska. EVAPČIĆI MED URÉ OCH GRÄDDSÅS enska husmanssmaker i gott sällskap ed färsjärpar från Balkan. ÖR 4 PERSONER 00 g evapi POTATIS- OCH PEPPARROTSPURÉ GRÄDDSÅS GÖR SÅ HÄR: 1. Blanda pepparrot och yoghurt. Låt stå 1 timme. Skala potatisen och koka mjuk i lättsaltat vatten. Smält smöret tillsammans med mjölken. 2. Vispa potatisen och smörmjölken till en slät puré. 3. Mixa pepparrotsyoghurten. Rör ner den och smaka av med salt och peppar. 4. Fräs i 1 msk olja några minuter. Tillsätt övriga ingredienser och koka ihop ca 10 minuter. Lyft upp lagerbladet och mixa såsen med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar. 5. Stek färsjärparna i torr stek- eller grillpanna. Servera dem med purén, gräddsåsen och syrad lök. 28 BUFFÉ 11 • 2017 »Att servera sylt till kött tyckte jag var extremt konstigt är jag kom till sverige. Men nu är det magiskt. Liksom att få goda såser till det mesta!« 5i dd 28 10/11/2017 2:01:36 PM