Buffé 1
NYTT & HETT! NYTT & HETT - Baka minibiskvier med
saffran och apelsin. Recept på ica.se/buffe. November → Redaktör Lina.Wallentinson@otw.se GODARE GULT MED HEL SAFFRAN GUIDE TILL PERFEKT KÖTT MAXA DEN DYRBARA SMAKEN vill du ha ut mesta möjliga saffranssmak så spana efter hel saffran, det vill säga saffranskrokusens pistiller, i butiken. Precis som när det gäller andra kryddor bevaras smaken bättre om stället för att malas i förväg. För att få ut maximalt av färg och smak är det allra bäst att lösa upp saffran i sprit (om inte i sprit så i alla fall i vätska och inte direkt i degen). Häll 1 msk konjak, rom, vodka eller annan starksprit i en ren liten glasburk med lock. Tillsätt ½ g saffranspistiller. Låt blandningen dra minst ett dygn men gärna upp till några veckor. »Saffransspriten« ersätter samma mängd saffran i ditt vanliga lussebullsrecept men ger mer intensiv saffransmak. Alkoholen LÄR MER OM KÖTT I NYA KÖTTSKOLAN vilket kött passar bäst till långkok, och varför ska man låta steken vila en kvart på skärbrädan innan man skär den? Dessa och andra frågor får svar i Köttskolan, som är utvecklad av branschorganisationen Svenskt kött. Köttskolan är tillgänglig för alla på svensktkott.se. Johanna Westman, tv-kock och kokboksförfattare, rätta metoderna för att lyckas med tillagningen. Texter förklarar till exempel hur köttet förändras av tillagningen och vilka styckningsdetaljer som passar bäst i olika sammanhang. I höstens mustiga grytor ska det till exempel vara högrev eller någon annan detalj som innehåller mer bindväv. Under den långa koktiden omvandlas bindväven till gelatin, och köttet blir så mört att det går att dela med gaffel. Köttskolan innehåller även fakta om svensk köttproduktion. NYA KOKBÖCKER GRÖN JUL, HUMMUS OCH HUSMANSKONST En bok är aldrig fel som julklapp till en vän – eller till sig själv. Den goda gröna julen I Karoline Jönssons gröna julbok förvandlas Jansson till Jönsson när frestelsen smaksätts med pepparkakor, pastej, glögg – och juliga pysseltips. Att allt är veganskt är inget man ens tänker på. (Norstedts) Husmanskonster För tolv år sedan skrev Leif Mannerström boken »Husmanskonst«. Nu är det dags igen. På 300 gedigna sidor går svenska klassiker sida vid sida med franska favoriter och lite till. (Norstedts) Julgodis Som att kliva in i en charmig godisbutik från förr. knäck, fudge, tryffel och mjuka kakor. »Julgodis« klappar i jul. (Semic) Happy food I dag forskas det intensivt på hur tarmbakteriernas väl och ve styr vår fysiska hälsa. I »Happy food« berättar journalisten Henrik Ennart ingående om hur maten också påverkar vår psykiska hälsa. Niklas Ekstedt bidrar med »gladmat«. (Bookmark) Shakshuka Nidal Kersh, mannen bakom hyllade Falafelbaren, tar med läsaren på en resa till sitt ursprung. Detta är boken för den som vill göra falafel och hummus på riktigt. (Bonnier Fakta) BUFFÉ 11 • 2017 7 Foto Eva Hildén Foto Svenskt kött/Fredrik Persson Mer matinspiration till jul