Buffé 1
NOVEMBER Äkta vara från Italien & Balkan ALLA HAR
SIN HUSMAN, enkla rätter med trygga smaker. Rätter som också betyder starka hemlandsminnen för många. Edin Dzemat, ni vet kocken som hackade snabbare och lagade godare än någon av de andra stjärnorna i förra årets Kockarnas kamp (TV4), berättar i det här numret om hur han älskar barndomens Balkansmaker, men också hur han efter lite tillvänjning vann kärleken till den svenska husmanskosten. När han hängt av sin medaljtyngda kockrock och lämnat fi ne dining-köket är det streetfood och enkel husman som står högst på menyn. Vi bjuds såväl kalops som färsjärpar med mos, och får guidning till den klassiska cevapin. Och den går inte att förändra! – Du vet, mina landsmän skulle aldrig förlåta mig, säger Edin med glimten i ögat då han snyggt undviker att peta ner en saltgurka... Äkta vara bjuds det också av de italienska kusinerna Davide och Enrico, se sid 17. De lagar pizza romana, alltså tjockare botten som klipps i små fyrkanter. En typ av pizza som äts som snack, streetfood eller som alternativ till bröd. Här bjuder de på pizzabitar som passar perfekt som drinktilltugg eller som matigt inslag på glöggminglet. Och att det är äkta vara, vill jag lova; det bakas med både passion och lidelse. Och apropå glöggmingel, kolla in Sofi as Curry, sid 24. Där bjuds massor av små kul och goda överraskningar. Jag kan fortfarande känna smaken av de kokostäckta passionstryfflarna och den frysta cheesecaken. Tony Wallin, chefredaktör tony.wallin@otw.se 5 8 11 Tips på bästa rätterna… dags att planera julen! BUFFÉLABBET kan rekommendera några mycket väl utprovade klassiker till jul. Inte fel att planera in dem redan nu, så blir det mindre att tänka på när julafton närmar sig. BÄSTA GRAVLAXEN görs med en saltlag som kryddas med några goda smakkompisar. Det går dessutom snabbt. BÄSTA KÖTTBULLARNA får fin konsistens av av fiberberikade havregryn, potatismjöl och lite grädde. För den som föredrar köttfria bullar presenteras ett nytt spännande labb i nästa nummer. Garanterat lika goda som de köttiga. BÄSTA LUSSEBULLARNA ska vara mjuka, luftiga och ha en fin doft av saffran. Rumsvarmt smör är en avgörande faktor. BÄSTA GRÄDDKOLAN ska innehålla både ättika och salt. Givetvis också socker, men vilken sort är bäst? ALLA BUFFÉLABBEN FINNS på ica.se/buffe. 17 22 24 26 32 36 39 INNEHÅLL Novemberspaning Koll på jästen. Kryddig muskovadoglögg. Leva med diabetes. Maxa saffranssmaken. Nya matböcker. Bli proffs på kött. Allt om jordärtskockan Små smakrika knölar. Råhyvla, koka eller baka! Lär känna skockan på djupet. Stylisten bjuder in Kryddrostade kikärter. Apple ginger zing. Gratinerade musslor. Ugnspommes med örter. Pumpapaj med lagrad ost & fröströssel. Regnbågssallad med tahinidressing. Apelsinmarinerad fetaost. Rödbetsyoghurt med pepparrot. Pizza på bit Pizzadeg. Tomatsås. Potatis- & champinjonpizza. Margherita med ricotta & rostad tomat. Glutenfri pizzadeg. Pizza bianca med sardeller & citron. Pizza med grillad paprika. Mötet: Det svenska matundret gastronomins klassresa. Sofi as Curry med saffran. Lax- och gurksnittar. Brynt smörkola. Ädelost på sötpotatischips. Streetfood & husman Kalops med kajmak och surkål. Smarta genvägar Snabb salsicciasås med salvia. Wrap med sprödbakad torsk. Blomkålssoppa med bönor, citron & chips. Vegokebab med rödkålskrisp & pommes. Nudlar med grönt & ägg. Childhood hjälper utsatta barn Organisationen som jobbar för barns rätt till en kärleksfull och trygg barndom. Snabb saff ranskaka Saffransbutterkaka med vanilj. Tävla och vinn matpengar. B UFFÉ 11 • 2 0 1 7 3 Tävla om 50 matcheckar sidan 39 33 recept