Buffé 1
råvaran Jordärtskocka i potatisgratängen, ja tack
! Gå in på ica.se för recept. SÄSONG Jordärtskocka finns i princip alltid i butik, men den svenska säsongen är från september till mars. De första skockorna som skördas smakar sällan lika mycket som dem som tas upp i november eller december, så det kan vara en god idé att vänta lite. En bra jordärtskocka är fast och spänstig. ODLA/SKÖRDA Sätt knölarna tidigt på våren, precis som med sättpotatis. På hösten när plantan blommat och bladen vissnat vandrar näringen ner i knölarna och de är redo att skördas. Det går också att sätta knölarna på hösten för skörd tidigt på våren. Ta dig dock en funderare på var du planterar dina skockor – när de väl är satta har du dem förmodligen resten av livet. De sprider sig lätt, så plantera dem gärna på ett eget ställe. FÖRVARING Skockor är känsliga när de väl dragits upp ur jorden. I kylskåpet bör de förvaras lite fuktigt, gärna i en plastpåse. Då håller de i några veckor innan de blir mjuka och skrumpnar ihop. För dem med egen odling är det perfekt att låta skockorna vara kvar i jorden. Klipp ner plantornas stänglar till några decimeter och täck plantorna med halm eller löv. Då förhindrar du att tjälen går ner i jorden – och kan dessutom skörda skockor mitt i vintern! NYTTIGT Den goda knölen är fullproppad med kostfiber, varav en heter inulin. Skockan innehåller även järn och kalium. För vegetarianer kan den därför vara en bra källa till järn. Ät den gärna med C-vitaminrika livsmedel, t ex citron eller i en sallad med kål, för ett bättre järnupptag. JORDÄRTSKOCKA Släkt med solrosen och underbart god i soppa. På engelska heter den Jerusalem artichoke, men den har inget att göra med vare sig Jerusalem eller kronärtskocka. Vad pratar vi om egentligen? Jordärtskockan, så klart! TEXT ALEXANDRA VIKSTRÖM ILLUSTRATION MADELEN LINDGREN 8 BUFFÉ 11 • 2017 LAGA Små, knotiga och i olika former. En dos tålamod behövs när skockorna skalas. Eller så får skalet helt enkelt sitta kvar; se i så fall till att noggrant tvätta bort jorden. Om de skalas mår de bra av att genast ta ett bad i kallt vatten med några doppar citronjuice i. Låt dem ligga i vattnet tills de tillagas, annars mörknar de snabbt och blir inte lika vackra i färgen. SMAK Med sin lätt nötiga smak är jordärtskockorna goda som de är. Skär i tunna skivor till en sallad med citrondressing och parmesan. Eller koka och servera med lite brynt smör och rostade hasselnötter eller solrosfrön. Ugnsrostade får de en sötare smak och passar fint som tillbehör till det mesta. Och kokade i buljong med lite vispgrädde mot slutet blir de till den lenaste soppan – perfekt som förrätt.