Buffé 1
husmansmöte Kock-Zlatan Edin Dzemat kallas för ÖL
PICKLAD RÖDLÖK Tillbehör som passar till det mesta. GER CA 3 DL Skala och skiva 2 rödlökar tunt. Koka upp 1½ dl vatten, 1 dl strösocker och ½ dl ättiksprit. Rör om. Tillsätt ½ dl ljust öl. Häll den varma lagen över löken. Låt stå i 2 timmar. Häll av lagen och servera. kock-Zlatan av kollegorna. – Men jag är Edin, säger han, lagom ödmjukt. Medger dock att det finns sämre personer att liknas vid... Edin vann sin första tävling på kockskolan i Värnamo. Har sedan tävlat i Årets kock och tagit VM-silver som kapten för Kocklandslaget. Han har jobbat tio år med fine dining, på såväl danska Noma som andra finkrogar. Satsar nu på egen matstudio i Västervik där Balkans smaker ska möta de skandinaviska. ĆEVAPČIĆI MED PURÉ OCH GRÄDDSÅS Svenska husmanssmaker i gott sällskap med färsjärpar från Balkan. FÖR 4 PERSONER 400 g evapi rapsolja POTATIS- OCH PEPPARROTSPURÉ GRÄDDSÅS GÖR SÅ HÄR: 1. Blanda pepparrot och yoghurt. Låt stå 1 timme. Skala potatisen och koka mjuk i lättsaltat vatten. Värm mjölken.Låt smöret smälta i den. 2. Vispa potatis och smörmjölk till en slät puré. 3. Mixa pepparrotsyoghurten. Rör ner den och smaka av med salt och peppar. 4. Fräs i 1 msk olja några minuter. Tillsätt övriga ingredienser och koka ihop ca 10 minuter. Lyft upp lagerbladet och mixa såsen med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar. 5. Stek färsjärparna i torr stek- eller grillpanna. Servera dem med purén, gräddsåsen och den picklade löken. »Att servera sylt till kött tyckte jag var extremt konstigt när jag kom till sverige. Men nu är det magiskt. Liksom att få goda såser till det mesta!« 28 BUFFÉ 11 • 2017