Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11 V Hedh s bager i kräftbrödet kvällen
s Man ska leka lite också, tycker Jan Hedh. Detta bröd passar perfekt till augustis kräftfester, för det är både roligt och väldigt gott, med en smak av dill. Brödet görs utan fördeg, men blir ändå saftigt och gott på grund av smöret och ägget. Tänk på att mjölmängder i recept alltid är en vägvisare. Ibland kan man behöva tillsätta lite mer mjöl om mjölet är väldigt färskt och tvärtom om mjölet har stått länge. Om degen blir för styv så tillsätter man lite mer vätska till degen, vatten eller mjölk beroende på vad degen ska användas till. Utstötning av degen, som man ska göra i det här receptet, betyder att man när degen jäst upp stöter luften ur degen. Ta upp degen ur bunken och vik samman den med kraft så att luften trycks ur degen. Då får degen finare porer och man stärker glutensträngarna. Det ger brödet ytterligare kraft att jäsa upp igen. Man ska alltid sträva efter så liten yta mot plåten som möjligt. Buffé 8/1999 KRÄFTBRÖD Detta saftiga och goda vita bröd är bakat av vad konditorer och bagare kallar kuvertbrödsdeg. Det innehåller smör och ägg och får då längre hållbarhet. 1 BRÖD , 8-1 0 PERSONE R 2 1/2 dl standardmjölk 50 g jäst 2 äggulor 2-3 msk torkade dillfrön 1 msk tomatpuré 2 msk finhackad färsk dill 75 g smör 1/2 dl socker 1/2-1 msk salt 450 g vetemjöl special, ca 8 dl PENSLING : 1 ägg 2-3 msk polentagryn 1/2-1 tsk paprikapulver 2 russin till ögon GÖ R S Å HÄR : 1. Låt smöret bli rumstempererat. Vispa ut jästen med mjölken. 2. Tillsätt övriga ingredienser TEXT: ANNA GIDGÅRD RECEPT: JAN HEDH FOTO: KLAS ANDERSSON och arbeta till en mycket elastisk deg. Täck över den med plast och låt vila i ca 40 minuter. Stöt samman degen efter 20 minuter och låt den sedan vila igen. Detta skapar bättre bakkraft, degen luftas och bakverken får större volym. 3. Rulla kräftkroppen av 2/3 av degen, som på bilden. Rulla ut klorna av resterande deg. Pensla degen genast med ett uppvispat ägg och strö över polentablandningen. Tryck in två russin hårt som ögon och skär upp klorna med en skarp kniv. 4. Täck över med en handduk och låt den jäsa på plåten till dubbel storlek. Det tar 45-60 minuter. 5. Sätt ugnen på 225°C. När ugnen blivit het, baka brödet ljusbrunt i 12-15 minuter. 6. För genast över kräftan på ett galler och låt svalna (kan värmas strax före servering om du vill). 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40