Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28 Carl Almgren, som kallas Abbe av de
flesta, är 23 år och arbetar på Out There Communications, som programmerare. Det är Abbe som programmerar de flesta av ica.se:s receptavdelningar, och han kommer i kontakt med massor av recept varje dag. För Abbe blir det självklart också många sena nätter framför skärmen, men hans lösning på matfrågan är storkok. -De t är ju lika enkelt att laga en jättesats köttfärssås eller chili con carne som en liten. Sedan fryser jag in och tar fram senare. Ofta blir det ju dessutom godare om man låter den stå i kylskåp en dag och värmer igen. -E n annan klassiker är att göra kräm av rabarber eller jordgubbar. Risgrynsgröt är en annan av mina räddningsplankor. Men det som dock är Abbes specialitet är bakning. -De t är min mor som lärt mig baka. Det blir både bullar, kakor och muffins. Visst blir jag lite retad ibland av mina kompisar, för det är inte så vanligt med en kille som bakar. Men det är för det mesta uppskattat när det bjuds på kakor eller bullar. - När jag äter ute äter jag mat som jag inte kan laga själv. Gärna asiatiskt, helst japanskt. Jag beställer ofta fisk på krogen eftersom jag sällan lagar det hemma. Pinjepast a me d vitlö k oc h soltorkad e tomate r En ganska enkel pastarätt, som enligt Johan blir oerhört god, berättar han från en mobiltelefon. FÖ R 2 PERSONE R 2 vitlöksklyftor 1 chilifrukt 1/2 dl olivolja (Johan tar gärna 1 dl) 2 tsk tomatpuré 1/2 dl pinjenötter (Johan tar gärna 1 dl) 11/2 dl marinerade soltorkade tomater (Johan tar gärna 3 dl) 1/2 gul lök 1 krm chilipulver pennepasta GÖ R S Å HÄR : Skala och skiva vitlöksklyftorna och chilifrukten tunt. Låt det puttra i olivoljan i en panna. Tillsätt tomatpuré och pinjenötter. Skär de soltorkade tomaterna i grova bitar. Skala och hacka löken. Tillsätt detta och låt puttra i några minuter. Krydda med chilipulver. Koka pennepasta al dente och rör ner i såsen. Ananaspa j En läcker paj som lite liknar en cheesecake med den krämiga fyllningen. 11/2 dl vetemjöl 11/2 dl havregryn eller vetemjöl 1 msk strösocker (Carl tar 1 dl) 1 tsk bakpulver 125 g smör eller margarin FYLLNING : 2 ägg 1/2 dl strösocker 1 dl créme fraiche 200 g krossad ananas eller ananasringar i egen juice 1-2 tsk vaniljsocker GÖ R S Å HÄR : Sätt ugnen på 200°C. Blanda de torra ingredienserna till pajbottnen. Tillsätt smöret/margarinet i småbitar. Arbeta degen för hand eller i matberedare. Tryck ut degen i en normalstor pajform, ca 22 cm i diameter. Picka pajskalet med en gaffel. Ställ kallt i ca 30 minuter. Förgrädda i ca 10 minuter. Vispa ihop ägg och socker. Låt ananasen rinna av, dela ev ringar i bitar. Vänd ner créme fraiche, ananas och vaniljsocker. Ta ut pajbottnen och bre ut ananasfyllningen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i cirka 25 minuter tills fyllningen har stelnat och pajskalet har fått fin färg. Servera avsvalnad, gärna med en kula vaniljglass. Johan Stael von HolSiein är en av grundarna till företaget Icon medialab som arbetar med strategiska lösningar inom digital media. Han kallar sig själv för entreprenör och förekommer ofta i branschtidningarna som den viktigaste IT-personen idag. Han framställs som en hypereffektiv person som arbetar dygnet runt och inte har en lugn stund. Men det mest förvånande är att han efter en hel arbetsdag åker och handlar och sedan ställer sig och lagar mat till sin familj. Hur går det ihop? -Matlagning är min största hobby. Så avslappnad och lugn som jag är när jag lagar mat är jag aldrig annars. Jag är inte en person som sätter mig ner i en soffa och pustar ut. - När jag lagar mat vill jag vara i fred. Det är som att meditera för mig. Jag provar, kryddar och smakar. Efter en 15 timmar lång arbetsdag kan jag mycket väl ställa mig vid spisen. Det är inget som känns jobbigt. Andra står i en ateljé och målar, jag lagar mat. Jag behöver den tiden för mig själv. -S å länge jag kan minnas har jag varit intresserad av mat. Vi har en lång tradition av matlagning i familjen. Min mor var en riktig bondmora som började med julmaten redan i mitten på november, och morfar som var fritidsfiskare försåg oss med fisk. Johan är självlärd, men han har en dröm om att gå en kockskola i Thailand. -Jag är väldigt svag för thailändsk mat, nouveau Asia. Men när jag går ut och äter kan det bli allt från en enkel pastarestaurang till en trestjärnig krog. Jag gillar all mat... Johan bor sedan ett halvår i Amsterdam, tidigare var det London, och mycket av arbetet sker i Sverige. Bara det flängandet borde försvåra möjligheten till matlagning. Men på något sätt verkar det fixa sig ändå. -Jag kan sitta på planet hem och längta hem till spisen. Jag planerar vad jag ska laga, och tiden på flygplatsen utnyttjar jag till att köpa ett gott vin.
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40