Buffé 1
Nyttig! Golden milk, eller »turmeric tea«, har si
tt ursprung i ayurveda och är den senaste trenddrycken från USA. Den innehåller gurkmeja, som sägs ha antiinfl ammatoriska egenskaper och en rad andra hälsofördelar. Basen är en golden milk paste som består av andra varma kryddor och vatten. Här använder vi den till en sval smoothie. nns vid respektive recept på ica.se/buff e fi För alla Paskgul dryck & vaff la GOLDEN MILK SMOOTHIE De »varma« kryddorna ger smoothien en rik smak och vacker färg. GER 6 SMÅ GLAS 4 tsk golden milk paste (se separat recept) 250 g fryst, tärnad mango 1 banan 6 dl mjölk (3 %) eller mandelmjölk 1 msk färskpressad citronjuice GÖR SÅ HÄR: 1. Mixa alla ingredienser till en krämig smoothie. 2. Häll upp i glas. GOLDEN MILK PASTE Pasten kan göras dagen före och håller fl era veckor i kylen i en ren glasburk. Prova att blanda den med varm mjölk nästa gång! GER CA 1 DL Mortla 1 msk malen gurkmeja, ½ tsk hela kardemummakärnor, ¼ tsk svartpepparkorn och 1 tsk malen kanel. Lägg kryddorna i en kastrull. Tillsätt 2 msk fi nriven ingefära och 1 dl vatten. Koka upp och låt koka ett par minuter under omrörning. Låt svalna helt. SÖTPOTATISVÅFFLOR Matiga våffl or med sötpotatis som gör dem ännu godare. GER CA 12 VÅFFLOR 600 g sötpotatis 4 ägg 1 dl rapsolja 4 dl mandelmjölk eller mjölk (3 %) 3 dl vetemjöl 2 dl dinkelmjöl (fullkorn) 2 tsk bakpulver 1 ½ tsk salt KALKONRÖRA 1 paket kalkon- eller kycklingbacon (140 g) 1 syrligt äpple (t ex granny smith) 4 salladslökar 1 tsk dijonsenap 250 g keso GÖR SÅ HÄR: 1. Börja med kalkonröran. Skär baconet i strimlor. Stek dem knapriga i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper. 2. Dela, kärna ur och skär äpplet i små tärningar. Skiva salladslöken tunt. Blanda bacon, äpple, salladslök, senap och keso. Smaka av med salt och peppar. 3. Skala och skär sötpotatisen i bitar. Koka mjuka ca 20 minuter. Häll av och låt ånga av. Mixa sötpotatisen slät i matberedare eller med stavmixer. Tillsätt ägg, olja och mjölk. Mixa till en jämn smet. 4. Blanda i de torra ingredienserna och mixa tills allt är blandat. Späd med mer mjölk om smeten känns för tjock. 5. Grädda våffl or i ett smort våff eljärn. Servera med kalkonröran. B UFFÉ 3 • 2016 11