Buffé 1
VÅRENS GODASTE SMÖRGÅSTÅRTA Den perfekta kalasmat
en! Vinner på att förberedas till punkt 9. FÖR 6–8 PERSONER 8 landgångsbröd 4 avokador 1 citron 5 sparrisar 1 fänkål 10 salladsärter 2 polka- eller gulbetor 1 ask ärtskott (ca 100 g) 4 skivor kallrökt lax 50 g regnbågs- eller laxrom dillvippor och picklad rödlök till garnering (se recept) salt, nymalen svartpeppar LAXFYLLNING 300 g kallrökt lax i bit 3 ägg 1 ½ dl crème fraiche 1 msk finrivet citronskal ½ dl finskuren gräslök RÄKFYLLNING 1 burk handskalade räkor i lake (580 g) 1 ½ dl majonnäs ½ dl finriven pepparrot 1 tsk dijonsenap ½ dl finskuren dill PEPPARROTSKRÄM 2 dl crème fraiche 2 msk finriven pepparrot 1 msk finrivet citronskal GÖR SÅ HÄR: 1. Laxfyllning: Hårdkoka,skala och hacka äggen. Skär laxen i små tärningar. Blanda ägghack, lax, crème fraiche, citronskal och gräslök. Salta och peppra. Ställ kallt. 2. Räkfyllning: Häll av spadet från räkorna. Spara ca ½ dl av räkorna till garnering. Grovhacka resten. Blanda räkhacket med majonnäs, pepparrot, senap och dill. Salta och peppra. Ställ kallt. 3. Pepparrotskräm: Vispa crème fraichen med pepparrot, citronskal och 1 krm salt med elvisp några minuter, tills den tjocknar (blir lös först). 4. Avokadofyllning: Dela och kärna ur avokadon. Gröp ut köttet och skär i skivor. Dela citronen och pressa över juicen. 5. Montering: Kantskär bröden. Skär 2 skivor, enligt bild 1, och lägg ut, enligt bild 2, på ett fat/skärbräda. 6. Bred på räkröran. Lägg på 2 hela brödskivor. Fördela den skivade avokadon. Skär 2 brödskivor, enligt bild 1, och lägg på enligt bild 5. Bred på laxröran. Avsluta med att lägga på 2 hela brödskivor, enligt bild 7. 7. Bred/spackla tårtan med pepparrotskrämen på ovansidan och runt om på kanterna, enligt bild 8 och 9. Ställ kallt. 8. Hyvla fänkål och betor tunt på mandolin. Lägg i varsin bunke med kallt vatten. Hyvla långa remsor av sparrisen med en potatis-/grönsaksskalare. Skär av sparrisstrimlorna längst ner så de är ca 10 cm långa. Lägg i kallt vatten. Strimla salladsärterna och lägg i kallt vatten. Ställ alla grönsaker kallt. Hit kan förberedas. 9. Garnering: Häll av alla grönsaker. Lägg dem på hushållspapper och torka torra. 10. Tryck försiktigt fast ärtskotten och den hyvlade sparrisen runt om på tårtans kanter, men spara några sparrisar till ytterligare garnering. 11. Toppa tårtan med fänkål, betor, sparris, salladsärter, picklad lök, räkor, lax, rom och dill. 3 4 1 Steg för steg 2 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Hellre veggo? På ica.se/buff e listar vi våra bästa smörgåstårtor, bland annat en skönt grön variant. FÖR ALLA Gör glutenfri: välj glutenfritt landgångsbröd. Gör laktosfri: kontrollera innehållet i brödet. Välj laktosfri crème fraiche. Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i brödet. Byt ut crème fraiche mot Imat fraiche eller Sour supreme. Gör äggfri: kontrollera innehållet i brödet. Välj äggfri majonnäs. Uteslut de kokta äggen i laxfyllningen och välj ev fi ntärnad kokt potatis i stället. B UFFÉ 3 • 2016 25