Buffé 1
NYTT & HETT! Mars Goda guckor VINN 500 KR I MATPE
NGAR Salsa loss i köket och och var med i Buffés Instagramtävling på temat »guckor«. Alla blir glada av en röra, dipp, salsa eller sås till maten. Vilken är din bästa »gucka«? Var med i Buffés Instagramtävling och få chans att vinna 500 kronor i matpengar! Vad fi nns det för sås till grillat – förutom bea? Tsatsiki och hummus, det är mums, men vilka andra röror passar till festbuff én? Skapa ett personligt recept på en röra, dipp, salsa eller sås. Fota din gucka och ladda upp på Instagram med hashtaggen #buffebilden, så är du med och tävlar. Beskriv ditt recept i korthet och ange mängder. Senast den 6 april vill vi ha ditt bidrag. Se till att ha ett öppet konto. En jury utser tre vinnare som bedöms eft er kreativitet, enkelhet och presentation. Vinsten består av varsitt ICA-presentkort på 500 kronor. Vinnarna kontaktas av @tidningenbuff e via Instagram den 12 april och presenteras samtidigt på ica.se/buff e. Där fi nns även tävlingsvillkoren. KOMBUCHA Gudarnas champagne – satsa på en egen scoby! Låter idén om att brygga sin egen »immortal health elixir« lockande? Det är kinesernas beteckning för den vinägriga, lätt pärlande drycken kombucha, som blivit en hit bland hipsters, hälsofreaks och amerikanska superstjärnor. Kort kan den beskrivas som ett fermenterat te, och den komplexa blandningen av bakteriekulturer sägs vara den ultimata formen av probiotika – och mumma för magen. En som har provat att brygga drycken hemma är dietisten Anna Ottosson, som nyligen utkom med boken »Hälsodrycker« (Bonnier Fakta). – Det är lite som att ha en Tamagochi! Bakteriekulturen, som kallas scoby, är en levande organism som behöver matas. Principen påminner om surdeg. Och den växer hela tiden – min scoby heter Beyoncé för att den är så mäktig! Jag var i Los Angeles nyligen, och där är kombuchatrenden enorm.Det finns till och med en festival dit man kan ta med sin scoby och jämföra den med andras! Flera svenska företag har börjat brygga kombucha, bland annat Svensk Kombucha i Stockholm och Roots i Malmö, med smaker som äpple/ingefära, gurkmeja och apelsin. Shibumi. Adresser Stockholm: IMOUTO och SHIBUMI, Kungstensgatan 2, SUSHI SHO, Upplandsgatan 45, LOKAL IZAKAYA, Scheelegatan 8, ADAM & ALBIN MATSTUDIO, Rådmansgatan 16, GASTROLOGIK, Artillerigatan 14. Göteborg: vRÅ, Drottningtorget 10, HOZE, Stigbergsliden 17. Järpen: FÄVIKEN MAGASINET, Fäviken 216. TRENDSPANING Japan 2.0 – hett på krogen Sushivågen svepte över Sverige under 1990-talet och gick raskt från exotisk restaurangmat till bekväm snabbmat. Sedan stod det ganska still. Tills nu. De senaste åren har bjudit på massor av nya restauranger med japansk profi l, exempelvis lyxsushibarerna Imouto och Sushi Sho, izakayorna Imouto. Shibumi och Lokal Izakaya samt nudelbaren hos Adam & Albin Matstudio (numera också på Teatern i Ringen) i Stockholm. I Göteborg står vRÅ och Hoze för nytändningar i sushitänket. I fokus hos de här nya krogarna står förstås fi losofi n om ren, rå och ibland levande fi sk men också ett anSushi Sho. tal spännande japanska råvaror som färsk wasabi, algen kombu som används i buljongen dashi, miso i alla möjliga former, lagringar och färger samt citrusfrukten yuzu och risvinet sake. Många nordiska krogar låter sig också inspireras av Japan. På Fäviken Magasinet gör Magnus Nilsson en egen tofu på lupinfrön, Gastrologik i Stockholm gör egen miso på gula ärter – och på fl era krogar i årets upplaga av restaurangguiden White Guide har den lilla äggkrämen chawanmushi (gjord på ägg, soja, dashi och mirin) seglat upp på trendlistorna. Kanske något att bjuda på i påsk? B UFFÉ 3 • 2016 7 vRÅ. #buffebilden TÄVLA OCH VINN Foto: Helén Pe FOTO DAVID BACK/WHITE GUIDE