Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12 9 På Vattenfestivalen för några år s
edan slog langos igenom med buller och bång. Alla pratade om det. Och längtade till nästa år när man skulle få äta langos igen. Men de är jätteenkla att laga själv om man har en fritös eller en bra järngryta att fritera i. Där lagar man lätt en annan höjdare: friterade potatisskal som man dippar i en vitlökssås. Ordna din egen festival i trädgården, med tält, musik och den speciella festivalmaten. Langos, prego, lammfärsspett och friterade potatisskal är festivalmat som passar alldeles utmärkt på en trädgårdsfest med grannar eller goda vänner. Det är också ett perfekt sätt att ordna ett öppet hus vid en större bemärkelsedag. Vår trädgårdsfestival är uppdelad i tre matstationer, varav två är byggda runt grillen och en runt fritösen. Det typiska för en festivalrätt är att den går att äta "i handen". Helst ska man ju gå runt bland stånden med sina vänner, lockas av doften, prova en ny rätt och sedan vandra vidare till nästa matstation. Vi har lagat upp ett antal festivalrätter och gjort om recepten, så att du kan laga dem hemma i din egen trädgård. Alla recept räcker till tio personer. FALAFEL MED YOGHURTSÅS Falafel, kikärtsbollar, är ett roligt och helt vegetariskt alternativ. FÖR 10 PERSONER 3 gula lökar 2 burkar kikärter ä 400 g (eller 500 g kokta, kalla) 4 ägg ca 150 g persilja 1 msk målen spiskummin 11/ 2 tsk salt 1 tsk målen vitpeppar 1/2 msk målen koriander 6 vitlöksklyftor YOGHURTSÅS: 7 1/2 dl naturell yoghur t 11/ 2 tsk salt 1 msk torkad mynta GÖR SÅ HÄR: 1. Börja med såsen. Blanda yoghurt, salt och mynta. Ställ kallt till servering. Dekorera gärna med färsk mynta. 2. Skala och hacka löken ytterst fint. Mixa eller gaffelmosa kikärter och ägg. 3. Ansa och hacka persiljan fint. Rör ner persilja, kryddor och lök i kikärtsmoset. Pressa i vitlök. 4. Forma moset till små bollar med hjälp av två skedar. 5. Hetta upp oljan i fritösen eller friteringsgrytan till 170°C. 6. Sänk ner korgen i fritösen och lägg bollarna direkt i oljan (med hjälp av skedarna), annars fastnar de i korgen. 7. Fritera bollarna, några i taget, i ca 4 minuter. Låt rinna av på hushållspapper en kort stund. Servera varma i pitabröd med sallad, tomat, feferoni, skivad gul lök och yoghurtsås. olja att fritera i sal t FRITERADE POTATISSKAL MED VITLÖKSDIP Det friterade potatisskalet doppas i krämig vitlöksmajonnäs. Sagolikt gott, men tänk på att det är ganska fett. FÖR 10 PERSONER 3 kg potatis VITLÖKSDIP: 6 vitlöksklyfto r 3 dl gräddfil 1 dl majonnäs 2 ts k örtsal t GÖR SÅ HÄR: 1. Börja med såsen. Skala och pressa vitlöken. Rör samman med övriga ingredienser till såsen och ställ kallt. Den blir bara godare om smakerna får "gifta sig" ordentligt. 2.Skrubba potatisen riktigt noga. Ingen jord får finnas kvar. 3. Skär av skalen med en kniv. De ska ha just så mycket potatis kvar att det blir som ett tjockt chips. Lägg dem i kallt vatten. (De skalade potatisarna blir till middag nästa dag.) 4. Fritera skalen i omgångar. Fritera några minuter i 180°C. 5. Låt potatisskalen rinna av på hushållspapper. Salta. Servera med såsen att doppa skalen i.
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40