Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33 Irländsk t småt t & got t Kött med I
rish Nature-etikett som säljs i svenska butiker kan genom kodning spåras till ursprungsdjur och -gård. Barnmatstillverkare nöjer sig inte med "djurpassen". De kräver att DNA-prov tas från varje djur då det är max fem dagar gammalt. Genom innehållet i barnmatsburken kan då djurets ursprung spåras. 1989 inleddes ett stort testprogram med 5000 djur av olika ras för att fram bästa köttkvaliteten. Mörhet, smak, saftighet och färg skulle förbättras. AIBP är största köttproducenten i Irland med en omsättning på 300 miljoner pund. Quality Farm Assurance infördes i september 1995. Irland är för engelsmännen vad Norge är (har varit) för Sverige. I England kan man inte sälja något som heter Irish Nature. Därför märks köttet som säljs till England med Harmony Farm. Galna ko-sjukan drabbar kor - inte tjurar. Irish Nature är en garanti för att det är kött från tjurar. Det mesta köttet som säljs i Sverige kommer från kor. djurhanteringen har förbättrats avsevärt de senaste åren, men fortfarande finns det mycket att göra. PÅ RÄTT VÄG -Vi har testat många olika djurraser för att få fram bästa köttkvaliteten, men nu har vi kunnat konstatera att rasen har mindre betydelse för slutresultatet än vi tidigare trodde. -1 stället har det visat sig att kön, ålder, uppfödning samt slakt är mycket viktigare. Frank och Richard satsar på stutar, kastrerade tjurar, som går till slakt vid 24 månaders ålder. -De t finns ingen anledning att ha dem längre, säger Paul. Blir de fetare så vill inte slakteriet ha dem. Djuren indelas i fem fethetskategorier. Det kött som säljs till Sverige ligger i mitten, klass 3. När det gäller slakten får djuren inte transporteras längre än två timmar. De som har längre till slakteriet måste låta djuren stanna på en gård i närheten i tio veckor före slakt. Men Irland är ett litet land med många slakterier, så långa transporter är inte något stort problem. MINDRE VÅLD När djuren kommer till slakteriet måste de vara rena, något som inte var självklart för några år sedan. Detta gäller också våld med käppar. -De t är inte förbjudet att visa vägen med en käpp, säger Paul, men det är förbjudet att stressa djuren genom att slå dem. - Käpparna behövs, inte minst från säkerhetssynpunkt. Men de måste hanteras rätt, tilllägger inspektören. Han har fått utstå en hel del duster med konservativa bönder under senare år. -Men nu börjar de acceptera alla nya regler. Paul och hans mannar har också ögonen på sig. Bl a görs stickprov för att se att det inte fuskas med protokollen. Bröderna Frank och Richard har ingen mönstergård, men om alla var som den så skulle Paul vara nöjd. Solen har nu sänkt sig bakom kullarna, och den stötiga färden går tillbaka till Tipperary där en saftig köttbit och en stor Guinness väntar. En tredjedel av Irlands export utgörs av kött. Sedan Sverige gick med i EU har det blivit en viktig marknad, ungefär på femte plats. England, Holland och Italien ligger i topp. Kalvkött är ingen stor produkt i Irland, nästan allt kalvkött som äts där importeras från Holland. 90 procent av Irlands köttproduktion exporteras; det är den tredje viktigaste exportprodukten. McDonalcfs och matkedjan Superquinn har egna kontrollanter som gör oanmälda besök hos AiBP-slakterier. De slaktade djuren ska väga mellan 220 och 340 kg. Kropparna delas och hängmöras i 5-7 dagar. Köttet styckas och möras sedan i minst 1 vecka.
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40