Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36 Tio procent för miljön AV ANNA GIDGÅ
RD ICA har antagit utmaningen att tio procent av försäljningen år 2000 ska vara KRAVmärkta produkter. Vår miljö tål inte mycket mer misshandel. Nu räcker det inte längre att prata om det - vi måste ha mätbara mål. Och det enda som verkligen går att mäta, det är försäljningen. Varför ekologiskt? Djuren får leva ett värdigt Köttinnporten behövs "Jag önskar det fanns fler filéer och entrecöter på ett djur", suckade handlaren när vi kom att tala om bristen på svenskt nötkött. Det har varit svårt för honom att få så mycket svenskt kött som han velat under de senaste månaderna, särskilt av finare köttdetaljer. Vilket är ett av flera skäl till att det irländska kvalitetsköttet Irish Nature nu börjar komma i allt fler ICA-butiker. • Det ger mig anledning att kommentera frågor och kritik som ICA ibland får om varför vi inte bara säljer svenskt kött utan också importerar. Ar det förenligt med vår policy om god djuromsorg? Det tycker vi. Sveriges bönder har ett erkänt bra program för god djuromsorg som gjort att de idag klarar sina djur utan att ge dem antibiotika i förebyggande syfte. Vilket heller inte är tillåtet enligt lag. De har också fått bukt med salmonellaproblemen på ett bra sätt. Många ICA-butiker har därför valt att enbart sälja svenskt nötkött. Men andra vill gärna komplettera med köttkvaliteter (och priser) som det är svårt att få här i landet. Då har det varit viktigt för ICA som organisation att noga tänka igenom hur vi ser på importen och vilka regler som ska gälla för den. BRIST PÅ NÖTKÖTT I Sverige finns det inte så mycket nötboskap att vi är självförsörjande på nötkött. Sedan många år importeras 10-20 procent för att klara det svenska behovet. Merparten går till charkindustri och restauranger. Under senaste tiden har över 30 procent behövt importeras. Av ICAS nötköttsförsäljning är mellan 5 och 10 procent import. POSITIV IMPORT Vi tycker det är bra med en viss import. Det hjälper till att hålla priserna på en rimlig nivå och stimulerar utvecklingen också av den svenska produktionen; vissa kvaliteter på kött är det svårt att få i Sverige. Dessutom är det brist på vissa styckningsdctaljer som filé, biff och entrecöte. En positiv syn på import och fri rörlighet av varor ger ju också möjlighet till export av svenskt kött och andra matprodukter som vi är stolta över. KRAV PÅ KVALITET När ICA importerar sker det från länder där vi har förtroende för regelverket och den myndighet som ser till att den efterlevs. Vi väljer noga ut en leverantör som granskas på plats och som har ett tillförlitligt kvalitetsprogram. Förutom garantier för bra köttkvalitet och mörhet ska det omfatta god djuromsorg, regler för antibiotikaanvändning och salmonellakontroll. Avelsdjuren får inte komma från belgisk blå. Kraven vi ställer skrivs in i bindande avtal som vi sedan följer upp regelbundet. Det bästa exemplet på hur detta fungerar har vi i Irland, där vi hämtar vår egen märkesvara Irish Nature, som ni kan läsa mer om i Tonv Wallins reportage på sidan 32. De här djuren har möjlighet att beta ute största delen av året, antibiotika får inte blandas i något foder i förebyggande syfte, salmonellakontrollen är strikt och djuren får inte ha en längre transporttid än max två timmar till slakteriet. Jag har själv haft möjlighet att följa upp på plats hur djuren har det, hur de utfodras, transporteras och slaktas. Det var rörande att se bönder stå och klia sina djur inne på slakteriet i väntan på slakt. Många väntade också på bedömningsprotokollet som de fick med sig efter slakt; ett kvitto på sitt arbete och sin goda djuromsorg. liv och vi bidrar till ett öppet, vackert landskap. Dessutom får vi bort användningen av kemiska bekämpningsmedel. 1994 fattade riksdagen ett beslut att till år 2000 ska tio procent av Sveriges åkerareal vara ekologiskt brukad. Just tio procent är den andel av marknaden som behövs för att uppnå en brytpunkt där lagring, distribution och förädling kan ske på ett effektivt sätt och utvecklas vidare av egen kraft. Och därmed ge bättre priser. Idag är sex procent av åkermarken ekologiskt odlad. Väldigt många av oss skulle svara att vi gärna köper ekologiskt odlat och KRAV-märkt på en direkt fråga. Men hur det ser ut när vi verkligen står där i butiken det är en annan sak. Utmaningen är att förändra det. Just nu arbetar en grupp inom ICA för högtryck för att komma på sätt att uppnå målet med tio procents ekologisk försäljning. Det finns många förslag, några av dessa är: • Alla nya försäljningschefer och säljare ska informeras och utbildas om mervärdena och den höga kvaliteten hos Sunda och andra leverantörers ekologiska produkter, så att handlarna i sin tur kan informera kunderna. • Priset är ofta en viktig faktor vid köpbeslut, så ett stort arbete kommer att vara att pressa leverantörerna att sänka priset på ekologiska produkter. LISBETH KOHLS Konsument, kvalitet och miljö • Bort med tråkighets- och klistämpeln på ekologiskt odlat! Mindre och snyggare förpackningar blir ett annat sätt att locka.
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40