Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39 Rökspån. Krydda med röken. Det kan m
an göra om man råkar äga en grill med lock, sk barbeque. Fukta spånet eller fliset en halvtimme i förväg. Lägg det i folie. Stick hål med en gaffel. Lägg ner paketet på kolbädden. Dags för maten, och på med locket så att röken blir kvar och ger smak. Den varieras med olika träslag, tex al, bok, ask och våra vanliga fruktträd. Grillkungen Jonas Borssén tipsar om hickory [nöt och fläskkött) och mesquite (fisk och kalv). Samt körsbärsträ som passar extra bra till lax och kyckling. (ny sida • varannan månad) §19 WASSM Couscou s Trendigt på krogen. Men också busenkelt att göra hemma. Koka upp vatten. Häll i grynen, rör om, Ta från värmen och låt stå några minuter. Kan blandas med tex snabbstekta grönsaker eller kalopskött. Couscous är inte ett sädesslag utan små gryn gjorda av durumvete. Men egentligen är couscous namnet på rätter med dessa gryn. Wasabimo s Wasabi är en knölig växt som man kan stöta på vid vandringar nära vattendrag i Ja - pan. Men sannolikheten är nog inte så stor. Däremot är det inte otroligt att du kan hitta en tub med wasabipasta i din ICA-butik. Den är spännande för alla som gillar stark mat. Wasabi påminner i smaken om pepparrot men är lite tuffare. Liksom färgen, som är grön. En riktig hit när färskpotatissäsongen är över är att göra potatismos och smaksätta det med wasabi. Välj en mjölig potatissort, tex king edward. Koka potatisen mjuk. Häll av vattnet Pressa eller mosa den. Softa moset med några matskedar matolja. Smaka av med wasabi. Gott till stekt fisk och kyckling. Men också till korv. Nudelsnabbis för en hungrig 1 paket nudlar (ramen) med räksmak 2 vitlöksklyftor 200 g räkor med skal matolja till stekning Gör så här: 1. Skala och skiva vitlöken tunt. 2. Skala räkorna. 3. Koka upp 3 dl vatten. Lägg i nudlarna och låt dem mjukna. Vänd runt tills de löst sig från varandra. 4. Tillsätt kryddpåsen. Ställ kastrullen åt sidan. 5. Hetta upp oljan i en wok eller stekpanna. Fräs vitlöken tills den fått fin färg. 6. Rör ner räkorna. Vänd runt dem. Häll över nudlarna med vätskan. Låt koka ihop en kort stund. Häll upp i en djup skål. Servera med sweet chilisås. Tre schysta krogar: 1. Restaurang Collage. Smålandsg 2, Stockholm. Detta är studentens dröm. Och den hungriga familjens. Spännande buffémenyer för 32 kr. 2. Restaurang GrönBorg. Storgatan 73, Sundsvall. Kulturkrog med uppträdanden, från folkmusik till teatersåpor. Komponera din egen wok. 3. PM & vänner. Västra Esplanaden 9A, Växjö. Ungt och ambitiöst, satsar på det lokala. Ett modernt vardagsrum. Bra barhäng. Misosopp a ä r e n japans k bassop - pa ; nyttig , go d oc h trendig . De n ha r inspirera t os s till att döp a de n hä r plocksida n till jus t miso . V i ha r tänk t os s att sida n sk a var a nyttig , go d oc h trendig . Oc h un g Dominika s het a tips Dominika Peczynski är en livsnjutare som gillar heta rätter. Men stark mat kan elda till mer än önskat, och då gäller det att veta hur man ska släcka branden. Vatten fungerar inte. Men däremot avslöjade Dominika nyligen sitt "husmorstips": ät rikligt med strösocker. Miso håller med. 25- (tjugofem minus) Grilla i pann a Snygga ränder på kött och fisk får man lättast i grillpannan. Se till att den är helt ren och rejält het. Stryk lite olja på köttet/fisken, Lägg ner och tryck till med stekspaden/handen. När de fina ränderna bildats är det lätt att vända. Om köttet inte är klart, låt det få eftersteka några minuter i 125°C varm ugn. Påverka d a v kryddo r Kryddor är nödvändiga för att vi ska kunna laga god mat. Men kryddor kan bjuda oss på andra "effekter" också. Chili av olika slag har en starkt stimulerande effekt på produktionen av magsaft. Alltså bra mot trög mage. Kan också få igång svettningen rejält. En extra dos rekommenderas om "torra" typer kommer på middag. Kardemumma är bra mot kolik, gaser och andra magbesvär. Men kryddan lär också ha en stimulerande effekt på sexlivet. En indisk gryträtt med kardemumma kan vara ett tips om man vill bjuda på en kärleksmåltid. Med chili som hettar upp kan det bli riktigt svettigt. Ingefära har också en positiv inverkan på matsmältningen, det är därför man säger att man blir snäll av pepparkakor. Ingefäran är inte heller helt fel när man bjuder någon intressant person av motsatta könet. ar a färsk a örtkryddo r Vissa örtkryddor tappar mycket i smak om de torkas. Basilika är en sådan krydda För att bevara smaken kan man lägga färska basilikablad i en flaska med neutral matolja. Ketchup gillar väl de flesta. Snart kommer ketchupfamiljen att utökas med en sort som heter Victors mangoketchup. Den är rejält kryddad och passar till wokat, fisk och ljust kött. En höjdare: lägg en bit chévre (fransk getost) på en pumpernickel (runt, mörkt munsbitsbröd) och klicka på lite mangoketchup. Detta ska sedan gratineras en kort stund i 225°C. Men det lär dröja innan mangoketchupen blir vanlig i butikshyllorna. Till dess kan man ersätta ketchupen med mangochutney eller lite god honung på toppen av osten. Bjuda på festmat? Problem med såsen? Trist med pulver och färdigköpt? Här får du ett recept på en sås som garanterat gör dig populär hos middagsgästerna. Stefan Torstensson, välkänd från sidan Stefans enkla, gästspelar här med konjak- och grönpepparsås. Det är en sås som han mycket väl skulle kunna servera på en finare restaurang. Köttet är stekt några minuter per sida i medelhet panna. Pommes frites enligt paketets anvisning samt morot i tjocka strimlor och buketter av broccoli; dessa ska vara lättkokta. En höjdare! Men såsen är viktigast! Konjak- och grönpepparsås : 1/2 gul lök 1 msk smör 1 tsk vetemjöl 1/2 dl rött vin 2 msk kalvfond på flaska 2 dl créme fraiche 2 msk konjak 11/2 msk grönpeppar i lag Sushi- och sashimiknivar ska vara långa och vassa. Oftast har de enkelställd egg. Det betyder att eggen är rak på ena sidan och att den bildar ett halvt V på den andra. Eggen blir på så sätt tunnare och mer lämpad för snygga snitt i tex mjuka fiskfiléer. Tunna eggar blir sköra och därför ska dessa knivar behandlas med stor försiktighet. Buffés postorderförsäljning erbjuder ett par modeller av japanska knivar till bra pris. Kolla in Buffé Gourmet på www.ica.se. under ICA kundkort "aktuella förmåner". Gör så här: 1. Finhacka löken. 2. Fräs den på svag värme i smöret tills den blivit genomskinlig. 3. Pudra över mjölet. Rör om och fräs en stund till. 4. Häll på vin och kalvfond. Koka upp under omrörning. 5. Tillsätt créme fraiche och sjud/koka på svag värme i 5 minuter. 6.Tillsätt konjak och grönpeppar. Varmhåll på svag värme med lock på tills resten är klart 7. Lägg upp på varma tallrikar. Voilå!
Buffé Sida 40