Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6 - Maten måste se god ut, jag är nästa
n löjligt petig ibland. Färgerna, balansen på tallriken, allt spelar roll för att måltiden ska bli lyckad, konstaterar hon. De rökta räkorna var en av de mest populära rätterna på puben. Röken är Janas egen uppfinning. BÖRJADE SMÅTT -Jag började med en liten plåthink och experimenterade mig fram, och när jag kom på hur jag skulle göra blev det så lyckat att jag fick göra en större rök för att det skulle räcka till alla gästerna på puben, skrattar Jana. Han har även prövat att röka andra saker, men det är fisken och räkorna som blivit mest lyckade. - Jag fick en gädda på tretton kilo häromdagen, och den gick mycket bra att röka, trots att stora gäddor brukar bli träiga, säger han stolt. MAT FÖR LÅNG FEST När paret Kasselbäck ställer till med fest ska det finnas mycket mat och dryck, gästerna ska kunna sätta sig ned och sedan inte behöva resa sig på ett tag. Därför är det perfekt att bjuda på fisk och skaldjur; gästerna blir inte så dästa, utan mätta på ett bra sätt, och festen kan fortsätta längre. -Matlagning är ett sätt att umgås, att samlas runt grillen är avslappnat, alla klarar av att laga maten och det känns mer exotiskt än den vanliga stekpannan. Och alla blir på så gott humör av grillad mat, förklarar Pillan och rör ihop mer aioli. De är bägge två kreativa människor. Pillan har hållit på med teater och sytt kläder innan hon började jobba med mat, och Jana skapar fantastiska saker i sin keramikverkstad. Och att matlagning, hantverk och konst är tre näraliggande discipliner, det är de väldigt eniga om. Spetten har lagts i marinad, och bitar av lax sänks ner i röken. Räkorna är färdiga, och de smakar gudomligt. Några änder simmar förbi, och de konstaterar snabbt att rökta räkskal just är vad de gillar mest. Festen kan börja. EGENROKTA RÄKOR Rökta räkor går att servera som huvudrätt men är också ett trevligt tilltugg på buffébordet eller till drinken. De håller sig i kylskåp flera dagar efter rökningen och är nästan ännu godare kalla än varma. FÖR 4 PERSONER 1 kg fryst a räkor med skal salt GÖR SÅ HÄR: 1. Bre ut de frysta räkorna i en gallerkorg. Salta ganska kraftigt. 2. Starta röken enligt instruktionerna här bredvid. 3. Häng ner räkorna i röken och sätt på locket. 4. Rök räkorna ca 30 minuter, eller tills de är tinade och varma. Ta upp räkorna och vänd på dem var tionde minut. Smaka på dem och känn när de är klara. De ska vara ljumma och gyllene. Känn också på konsistensen, om de blir rökta för länge kan de bli sega och det är inte gott. Servera räkorna med ett gott bröd och aioli. 5tÉ GOR DIN EGEN ROK Att göra en egen rök är inte alls svårt. Däremot kan det behövas lite experimenterande innan det hela fungerar och du lärt dig att bedöma hur varmt det ska vara och hur lång tid maten behöver ligga i röken. Tänk också på att inte ta på de finaste kläderna - röken har en genomträngande doft. Bäst är att röka på en öppen plats eller ute i sommarstugan där du inte stör så många. Bor du i ett område med grannarna tätt inpå bör du nog varna för röken innan du börjar. DET HÄR BEHÖVS: • Ett tomt urtvättat oljefat eller en mindre plåtbehållare, tex en hink. •Järngaller att lägga briketterna på nere i röken. •E n korg av järngaller som maten placeras på och som sänks ner i röken. •E n träplatta eller ett lock stort nog att täcka rökens öppning upptill. •Briketter och rökspån. •Tändvätska. GÖR SÅ HÄR: 1. Gör en öppning långt ner i fatet/hinken för att luften ska kunna cirkulera under briketterna. Hålet ska kunna gå att täppa till med en värmetålig trasa eller en plåtbit. 2. Placera järngallret några decimeter från bottnen; öppningen ska hamna under gallret. Lägg briketterna på gallret. 3. Tänk på att lämna plats någon eller några decimeter högst upp för att hänga ner en gallerkorg med maten. 4. Se till att hålet längst ner är öppet. Häll på tändvätska och tänd på briketterna. Låt dem börja brinna kraftigt och lägg sedan ner det blöta rökspånet. 5.Täpp till öppningen i bottnen och lägg på locket så att elden kvävs och det bara glöder. Lämna en liten glipa i locket längst upp så att lite rök kan komma ut. 6. Värmen i röken kan nu regleras tex genom att man släpper in mer luft underifrån för högre värme. 7. Nu är det dags att sänka ner maten i röken. Obs! Enligt Livsmedelsverket bör man inte använda tall- och grankottar vid rökning eller grillning.
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40