Buffé 1
SEPTEMBER Bea Szenfeld Rosa Bandet BEA SZENFELD B
OR: Stockholm. ÅLDER: 46 år. GÖR: Konstnär och designer, med papper som främsta material. AKTUELL MED: Kommande utställning tillsammans med Stina Wirsén sommaren 2019. Foto Ea Czyz Årets rosa band är designat av modeskaparen Bea Szenfeld. Hon har dessutom tagit fram en mönstrad unik kasse i papper – hennes signaturmaterial. Var hämtade du inspiration? – Jag sökte inspiration i historien. Då upptäckte jag stegen som tecken i den egyptiska kulturen och tänkte att här har vi det! Det är en estetisk form, men också en symbol – från något mörkt till ljust. Jag bestämde mig även för att byta ut det klassiska sidenbandet mot ett i papper, men ett behandlat och tåligt sådant. Varför ska man köpa ditt rosa band? – För att visa att man bidrar till något, tror på Missa inte kanelbullens dag den 4 oktober! Kanelbullar med kardemumma 25–30 STORA BULLAR / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 50 g färsk jäst 3 dl rumsvarm mjölk 3% 1 msk mortlad hel kardemumma 1 ½ dl strösocker ½ tsk salt 150 g rumsvarmt smör GÖR SÅ HÄR 1. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör tills jästen löses upp. Blanda i kardemumma, socker, salt, smör och ägg. Tillsätt lite vetemjöl i taget och jobba ihop till en smidig deg, gärna i maskin ca 10 minuter eller för hand ca 15 minuter. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek, ca 1 timme. 2. Rör ihop alla ingredienser till fyllningen. 3. Sätt ugnen på 225°C. Knåda degen på mjölad bänk. Kavla ut degen till en ca 30 x 80 cm stor platta, ca ½ cm tjock. 4. Bred på smörkrämen och rulla ihop. Skär i 25–30 bitar och lägg på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa övertäckta ca 40 minuter. 5. Pensla med vispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen 7–10 minuter. 11 BUFFÉ #9/2018 1 ägg 10–11 dl vetemjöl ägg till pensling, pärlsocker Fyllning 200 g rumsvarmt smör 1 dl strösocker 1 msk malen kanel 1 msk mortlad hel kardemumma något. Cancerfonden är en så otroligt viktig del i dagens cancerforskning. Det är verkligen många bäckar små – tillsammans samlar vi ihop enormt mycket pengar för att finansiera forskningen. / Hur förhåller vi oss till mat det kommande decenniet? Vi har svaren! FRAMTIDSORD Labbkött Även kallat in vitro-kött, som framställs i laboratoriemiljö. Resultatet? Labbkött identiskt med naturligt kött men utan ursprung från levande djur. Terroirodlingar Växtodlingar inomhus där jordmån och geografiska förutsättningar har imiterats för att återskapa samma kvalitet och smak som någon annanstans på jorden. Total transparens Alla hållbarhetsaspekter blir viktigare och vi vill veta hur varje inköp påverkar oss och omvärlden. Källa: ICAs framtidsrapport ”Lycka, Data, Mening – Konsumenten 2030”