Buffé 1
Så får du maten att hålla längre FRUKT OCH GRÖNT
Många grönsaker och frukter trivs bäst i kylskåpet, men banan, avokado och ananas är exempel på livsmedel som inte ska förvaras i kylskåp utan i rumstemperatur, eftersom de är känsliga för köldskador. Förläng hållbarheten ytterligare genom att förvara frukt och grönt i sin förpackning. Rotfrukter och kål tål att lagras i flera månader medan sallad, tomat och gurka har betydligt kortare hållbarhet. Potatis är ömtålig eftersom det giftiga ämnet solanin kan bildas om den läggs i ljus eller skadas, den bör därför förvaras mörkt, svalt (exempelvis i kylskåp) och skyddas mot stötar. Frukt och grönsaker som blivit lite skrumpna är inte farliga att äta – det passar perfekt i en smoothie, gryta eller fruktsallad. KÖTT OCH FISK Kött och fisk ska förvaras på den kallaste platsen i kylskåpet, särskilt känsliga livsmedel som köttfärs, rå fisk och skaldjur. Mät med en termometer i kylskåpet för att hitta den plats som är kallast. Kött och fisk går även utmärkt att frysa i en lufttät förpackning så att inte köttet eller fisken torkar ut. Glöm inte att märka med datum. Det kan inte växa några bakterier i frysen så mat som varit fryst länge är inte farlig att äta men kan smaka illa efter lång tid vilket beror på att fettet härsknar. Magert kött och fisk håller ca 1 år i frys medan fetare fisk och kött håller 3–6 månader. TORRVAROR OCH NÖTTER En torrvara blir inte farlig att äta när bäst före-datum passerat, men de som innehåller fett, såsom nötter, kan härskna och därför smaka illa. Om nötterna däremot förvaras i kylskåp eller frys håller de mycket längre. Överlag håller mjöl, pasta, ris, socker och gryn mycket länge, men tänk på att förvara dem torrt och vid rumstemperatur, det vill säga 20–24°C. OLJA Oljor kan förvaras i rumstemperatur, men bör stå mörkt för att undvika att fettet härsknar. Ställ inte oljan nära spisen eller ovanpå kylen, där är nämligen temperaturen högre vilket gör att fettet härsknar fortare. Om oljor förvaras svalt eller i kylskåp håller de längre än i rumstemperatur. Vad ska förvaras i rumstemperatur och vilken mat mår bäst i kylskåp? Genom att förvara maten rätt kan du få den att hålla betydligt längre och dessutom minska ditt matsvinn. Buffé guidar dig rätt i hållbarhetsdjungeln! TEXT THERESE AHLSTRÖM RESEARCH ANNA K SJÖGREN KÄLLA LIVSMEDELSVERKET ILLUSTRATION LINA EKSTRAND MEJERI OCH ÄGG Mejeriprodukter ska stå i kylskåpet. Mjölk och andra mejeriprodukter i kylskåp håller ofta längre än efter det bäst före-datum som står på förpackningen. Undvik därför att lämna mejeriprodukter framme eftersom det förkortar hållbarheten. En riktlinje är att alltid lukta och smaka på mejeriprodukter innan de slängs. Det går även bra att frysa in mejeriprodukter. Grädde som varit fryst går inte att vispa men passar bra i matlagning. Även ost, som håller länge i kylskåp, går att frysa in även om den blir smulig, ett bra tips är därför att riva den innan. Ett ägg har en hållbarhet på 28 dagar från värpdagen. Men om du förvarar dem i kylskåp med den spetsiga delen nedåt så blir hållbarheten 2–3 månader. Äggvitor och äggulor kan frysas in och användas vid ett senare tillfälle. Visste du att… Ett hårdkokt ägg med helt skal håller ungefär en vecka om det förvaras i kylskåp. R I A V U T & S P V A R A • R I U T & S P R A •